Jokiniemen kaivauksilta kertyi tuhansia kivikautisia löytöjä – Tiedätkö mikä kallisarvoinen kivikautinen löydös arkeologeilta Suomessa edelleen puuttuu?

Kaivauksissa m aaperä seulotaan pienimpienkin löytöjen varalta. Mari Mäkinen

Kivikausi: Vuosituhansia vanhoja löytöjä taltioidaan tulevia tutkimuksia varten.

Mari Mäkinen

Kuukausi sitten Jokiniemessä aloitettiin kaivaukset, jotka ovat poikineet jo yli 4 000 kivikautista löytöä. Kyseessä on muinaismuistolain velvoittama pelastuskaivaus alueella, johon Vantaan kaupunki on rakentamassa kevyenliikenteen väylää.

Pelastuskaivaus tarkoittaa sitä, että rakentamisen yhteydessä tuhoutuva muinainen asuinpaikka kaivetaan arkeologisesti. Sen yhteydessä dokumentoidaan kaikki maaperän ilmiöt, jotka voivat liittyvä kivikauteen. Kaikki esinelöydöt ja sellaisten kappaleet kerätään talteen, luetteloidaan ja toimitetaan Museoviraston kokoelmiin tulevaisuuden tutkimuksia varten.

– Aiempien tutkimusten perusteella tiesimme, että tässä on sijainnut kivikautinen asuinpaikka, mutta löytöjen määrä ja alueen laajuus on yllättänyt, kertoo kaivauksia johtava arkeologi Juuso Koskinen Mikroliitti Oy:stä.

Maata on tutkittu ja kaivettu 720 neliömetrin kokoiselta alueelta. Kaivaukset päättyivät keskiviikkona. Mari Mäkinen

Tuhannet löydöt ovat kooltaan pääosin melko pieniä ja tyypillisiä kivikauden löytöjä: saviruukun palasia, kvartsikivestä tehtyjen työkalun palasia ja keihäänkärkiä.

– Tässä on asuttu ainakin kahtena, ellei kolmena eri ajanjaksona.

Varhaisemmat löydöt ovat tyypillisen kampakeramiikan ajalta, eli noin 4200-3500 eaa, mutta suurin osa löydöistä on myöhäiskampakeraamisen kulttuurin ajalta eli noin ajalta 3400 ennen ajanlaskun alkua.

– Silloin tässä oli merenranta. Vaikuttaa siltä, että yhdessä kohdassa on ollut kivikautinen nuotiopaikka, jonka ympäristössä kivityökaluja on todennäköisesti valmistettu, Koskinen kertoo.

Toviksi asuminen katosi, mutta palasi jälleen nuorakeraamisen kulttuurin ajalla, noin 2800 eaa. Silloin meri oli siirtynyt huomattavasti kauemmaksi, ja aiemmin paikalla ollut merenlahti oli laskenut suunnilleen nykyisen levyiseksi Keravanjoeksi.

Kivikautisia asuinpaikkoja on löydetty Suomesta tähän mennessä yli 14 000, joten löydökset eivät ole sensaatiomaisia, mutta silti korvaamattomia.

– Sensaatio olisi löytää kivikaudelta säilynyttä ihmisen luuta, jonka DNA voitaisiin sekvensoida. Siinä ei ole Suomessa vielä onnistuttu, sillä Suomen hapan maaperä tuhoaa luut yleensä joissakin sadoissa vuosissa.

Nyt tehdyt löydökset auttavat rakentamaan menneistä ajoista kokonaiskuvaa.

– Aloitin itse opintoni noin kymmenen vuotta sitten, ja niihin aikoihin verrattuna nyt jo tiedetään paljon enemmän. Iso kuva muuttuu kaivaus kaivaukselta.

Alueelta otetaan talteen myös maanäytteitä. Niistä voi löytyä mikroskooppisia palasia palaneita eläinten luita sekä hiiltyneitä kasveja, joista lajit voidaan tutkia ja tunnistaa.

Eri kulttuurien löydökset voidaan erottaa toisistaan etenkin saviastioiden koristeluiden perusteella. Nämä saviruukun palaset ovat tyypillisen kampakeraamisen kulttuurin ajalta. Mari Mäkinen

Kaivauksella tyypillistä kampakeramiikkaa on löytynyt aika paljon matalammalta kuin mistä sitä yleensä löytyy. Löytökohdat ovat nykytiedon mukaan olleet veden pinnan alla kyseisen keramiikkatyypin käytön aikana.

– Muutamat palaset ovat saattaneet päätyä löytöpaikalleen esimerkiksi aaltojen ja siirtelemänä. Tai mistä tietää, vaikka paloja olisi yksinkertaisesti heitetty veteen silloiselta rannalta. Itämeren vedenlaskun vaiheita ei siis vielä niiden perusteella voi ajoittaa uusiksi.

Lue myös:

Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita

Vantaan kivikautisesta historiasta uutta tietoa vastajulkaistussa vuosikirjassa – "Merkittävä lisä myös koko Suomen kivikautta koskevalle tutkimukselle"

Vantaalaisen Jorma Pulkkisen silmä oli tarkkana tutulla ulkoilureitillä – metsästä paljastui ainutlaatuinen arkeologinen kohde

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut