Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näissä maisemissa lenkkeilee Suomen pääministeri Marin – samoilla seuduilla pelasi kyykkää Kekkonen, ja Harri Holkerin kerrottiin kipaisseen verkkareissa silakka-aterialle

Kuntoilu: Urheilevista valtionpäämiehistä Urho Kekkonen oli aivan oma lukunsa rappuhyppelyineen. Kyykässä Urhon Maljasta pelataan vieläkin vuosittain.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) pinkoo Seurasaaren lenkkipolkua niin, että turvamies ei tahdo perässä pysyä.

Hän – siis turvamies – ajaakin sähköpotkulaudalla kunhan päästään takaisin asvaltille ja otetaan suunta kohti Kesärantaa, pääministerin virka-asuntoa.

Määrätietoisesti etenevä Marin ei ole ensimmäinen valtiomahdin edustaja yli 130-vuotiaassa kansanpuistossa.

Presidentti Urho Kekkonen löysi ensimmäisenä kuntoilumaastot Meilahden rannoilta asuessaan Tamminiemessä. Tamminiemi oli tuolloin tasavallan presidentin virka-asunto – nyt Kekkosen museo.

Himokuntoilija Harri Holkeri (kok.) tunnettiin erityisesti hiihtäjänä, mutta kaskun mukaan hän juoksi verkkareissa Kesärannasta silakoille ravintola Salveen.

Presidentti Tarja Halonen bongattiin tavalliselta lenkiltä Mäntyniemen liepeiltä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nähtiin vielä taannoin ulkoiluttamassa koiraansa – muutenhan hänen lajit ovat olleet pipolätkä ja rullaluistelu.

Kaskun mukaan Holkeri juoksi Kesärannasta silakoille ravintola Salveen.

Töölöläinen Erkki Tuomioja (sd.) treenasi maratonia Meilahdessa, kun toimi ulkoministerinä.

Kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Jyrki Katainen kertoi keväällä 2013 valmistautuneensa illan vaalitenttiin juoksulenkillä.

– Jokainen voi itse arvella, millainen väsymys minulla muka on, jos juuri juoksin 10 kilometrin lenkin ympäri Seurasaarta, Katainen kommentoi Ilta-Sanomille epäiltyä työuupumustaan, kun hän saapui Yleisradion studiolle.

Pääministerinä Mauno Koivisto (sd.) oli muuttanut Kesärannan tenniskentän lentopallokentäksi. Kovana hiihtäjänä tunnettu pääministeri Esko Aho (kesk.) pelasi vapaa-ajallaan tennistä ja kentän käyttötarkoitus muuttui. Sen jälkeen Paavo Lipponen (sd.) hankki tenniskentälle koripallorenkaan, johon pelattiin kolme vastaan kolme -peliä yhteen koriin. Tosin Lipposen oma laji oli jotain aivan muuta: vesipallo.

Kuntoileva Juha Sipilä (kesk.) ja maratoonari Alexander Stubb (kok.) eivät muuttaneet pääministerikaudellaan Kesärantaan.

Kekkonen eli UKK oli oma lukunsa vinttikoirineen ja rappuhyppelyineen. Niistä tuli aivan legendoja: Miten seitsemänkymppinen jaksaa!

Hän kävi myös pelaamassa suojärveläisten kanssa kyykkää, kun kiinnitti huomiota näiden erikoisiin puuhiin juhlakentän kupeessa.

Presidentille sorvattiin jopa omat mailat ja UKK vastavuoroisesti lahjoitti kiertopalkinnon kyykkäpeleihin vuonna 1968, ja siitä tehtiin ikuisesti kiertävä valtakunnallinen palkinto. Urhon Maljasta pelataan vieläkin vuosittain.

UKK tasoitti myös pelialustan. Kun pelaajat valittivat sen huonoa kuntoa maan isälle, kas kummaa: parin päivän päästä paikalle kaarsivat kuorma-autot sopivan soran kanssa. Kenttä on kestänyt.

Ruotsissa kyykän nimi on poppi. Naapurissa pelataan vuosittain Eskiltunan poppi-open -turnaus, jonka voittaja saa puolestaan Martti Ahtisaaren lahjoittaman Martin Maljan.