Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IL: Helleviikonloppu ruuhkautti sairaalat – tapaturmissa korostuu yksi erityinen syy

Viime viikonloppuna tapahtui ennätysmäärä tapaturmia – ja erityisesti korostuu yksi syy. Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) ollaan huolissaan sähköpotkulaudoilla ajamisesta humalassa.

Kesäyössä tapahtuu paljon tapaturmia, kertoo Iltalehti. Lehden uutisen mukaan ulkona juhliminen on lisännyt myös hoitoa vaatineita tapaturmia ympäri maata.

Esimerkiksi Tampereella ja Helsingissä raportoitiin viikonloppuna ennätysmääriä yön aikana tapahtuneita tapaturmia. Myös Kuopiossa ja Turussa päivystyksissä oli enemmän kiirettä kuin yleensä.

Yksi merkittävä tapaturmien aiheuttaja on Helsingissä pyörällä tai sähköpotkulaudalla kaatuminen. Iltalehden haastatteleman Husin ylilääkärin ja linjajohtajan Veli-Pekka Harjolan mukaan sähköpotkulautoihin liittyviä onnettomuuksia on kirjattu toukokuusta lähtien noin 140 kappaletta pelkästään Husin Meilahden yhteispäivystyksessä.

Tyypillisiä kaatumisesta seuraavia vammoja ovat murtumat ja haavat, joita sitten päivystyksessä hoidetaan.

– Viime viikonloppuna on nähty ennätyksellisen paljon tapaturmapotilaita juuri yöaikaan. Näistä osa liittyy sähköpotkulaudalla tai muulla kulkuvälineellä kaatumiseen. Monissa näissä tapauksissa alkoholilla ja päihteillä on ollut osuutta asiaan, Harjola sanoo IL:lle.

Trendinä vaikuttaa Harjolan mukaan olevan se, että sähköpotkulaudoilla ajavat henkilöt kolhivat itseään ja myös muita lähellä olevia ajaessaan. Hän ihmettelee IL:n jutussa, miksi sähköpotkulaudoilla voi liikkua vähemmän suojautuneena kuin polkupyörillä.

– Niihin pitäisi päteä samat säännöt. Lisäksi erityisen suuren riskin aiheuttaa se, että ajetaan jalankulkijoille tarkoitetuilla teillä, aivan liian suurilla nopeuksilla.

Päivystyksessä on Harjolan mukaan jo nyt paljon painetta, sillä helle lisää myös muita syitä, joista hoitoon hakeudutaan. Esimerkiksi vanhemmat ihmiset uupuvat lämmöstä todella paljon, joten sairaaloissa ollaan jo kuormituksen maksimirajoissa.