Eduskunta hyväksyi viimein sote-uudistuksen: Vantaalaiset saavat palvelut Vantaa–Kerava-alueelta 2023 alusta – "Valtava mullistus"

Eduskunta on hyväksynyt lait sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen ja rakenteiden uudistuksesta, jota on valmisteltu vuosikausia.

Vuoden 2023 alusta alkaen sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimesta vastaavat 21 hyvinvointialuetta ja Helsingin kaupunki. Vantaalaiset saavat sosiaali- ja terveyspalvelut ja pelastustoimen ensi vuoden jälkeen Vantaa–Kerava-hyvinvointialueelta.

Uudistuksen alussa sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastuspalvelut saavat rahoituksensa valtiolta ja asiakasmaksuista. Mahdollisesta tulevien hyvinvointialueiden verotusoikeudesta päätetään myöhemmin.

Vaikutus kuntien talouteen on suuri, sillä sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteenlasketut kustannukset ovat yli puolet Suomen kuntien nettokustannuksista.

Kustannusten poistuessa kuntien taloustilanne muuttuu olennaisesti, ja kunnat menettävät myös palveluista saatavat tulot.

– Sote-uudistus on kaupungeille valtava mullistus, niin myös meille Vantaalla. Olemme suhtautuneet uudistukseen kriittisesti, mutta nyt lait on hyväksytty ja ryhdymme toimimaan sen mukaisesti. Jatkamme Keravan kanssa jo alkanutta yhteistyötä hyvinvointialueemme rakentamiseksi. Tavoitteenamme on turvata asukkaiden lähipalvelut, kertoo Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kaupungin tiedotteessa.

Olemme suhtautuneet uudistukseen kriittisesti, mutta nyt lait on hyväksytty ja ryhdymme toimimaan sen mukaisesti.

Uuteen hyvinvointialueeseen tähtääviä Vantaan ja Keravan sosiaali- ja terveydenhuollon asiakaspalveluja on kehitetty jo vuoden ajan.

– Kehitämme palveluita yhdessä työntekijöiden sekä asiakkaiden ja asukkaiden kanssa. Kaikki työntekijät siirtyvät vanhoina työntekijöinä uuteen organisaatioon, kertoo Vantaan sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö.

Sote-uudistuksessa luotavaan hyvinvointialuemalliin siirrytään portaittain. Väliaikainen valmistelutoimielin käynnistää toimintansa tämän kesän lopussa.

Ensimmäiset aluevaalit järjestetään keväällä 2022, jolloin valitaan päättäjät valmistelemaan hyvinvointialueen toimintaa.

Vuoteen 2023 asti Vantaan ja Keravan alueen sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä vastaavat yhä kunnat ja alueen pelastuspalveluista vastaa Keski-Uudenmaan pelastuslaitos.

Sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastuspalvelut siirtyvät tulevan Vantaa–Kerava-hyvinvointialueen vastuulle vuoden 2023 alussa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut