Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiljuset kohelsivat Jumbossa

Leena Koivisto

Kirjailija Jalmari Finnen luomistyönä yli sata vuotta sitten syntynyt Kiljusten perhe on täällä taas, minkä Kauppakeskus Jumbossa tänään iltapäivällä piipahtaneista asiakkaista osa saattoi havaita.

Kovaäänisyydestään tunnetun perheen reissu Vantaalla sisälsi tuttuun tapaan kaikenlaisia kommelluksia, joita taltioitiin kauppakeskuksessa pääosin Stockmannin sisääntulon tuntumassa.

– Kaikenlaista kaaosta liukuportaissa ja sitä rataa, tuottaja John Lundsten Tack Films -yhtiöstä naurahtaa.

Syntymässä on ensi vuoden talvikaudella teattereihin tuleva elokuva Kiljuset! Jumbossa leffaa kuvattiin jo toistamiseen, ensimmäinen kerta osui toukokuun alkuun.

– Nyt kuvattiin kohtausta, jossa Kiljuset kirjan mukaan menevät markkinoille myymään kalusteita. Me olemme päivittäneet tarinan nykypäivään, joten elokuvassa he kauppaavat niitä ostoskeskuksen käytävillä, Lundsten selvittää.

Jumbon asiakkaina käytävillä pyörivät avustajat. Muu väki jouduttiin pitämään tapahtumista loitommalla.

– Kauppakeskuksen oikeita kävijöitä ei oikein voinut läheisyyteen päästää, koska piti vältellä, ettei kohtauksissa näy maskeja.

Lundstenin mukaan nykypäivään siirretyn tarinan filmaamisessa on ollut kiehtovaa etsiä vastineita sadan vuoden takaisille asioille. Rakenne on myös toisentyyppinen kuin kirjoissa.

– Elokuva kyllä perustuu kirjoihin, mutta Finnen episodimaisen kerronnan sijasta olemme halunneet rakentaa tarinasta yhtenäisemmän.

Elokuvasta on kuvattu jo suurin osa. Kuvauksia on tehty muun muassa Helsingissä, Askolassa ja Vantaalla.

Kiljusten perheen äitiä näyttelee Mimosa Willamo ja isää Ylermi Rajamaa, kaksospoikien, eli Mökön ja Lurun rooleissa nähdään Nino Kröger ja Hugo Koivulehto. Elokuvan ohjaa Reetta Huhtanen.

Kiljusista on tehty aiemmin kaksi elokuvaa, vuonna 1981 Kiljusen herrasväki ja 1990 Kiljusen herrasväen uudet seikkailut. Myös niissä on piipahdettu kuvauksissa Vantaalla, vanhemmassa lentoasemalla ja uudemmassa Riipilässä.