Koronarokotuksia halutaan laajentaa kaikkiin 12-15 -vuotiaisiin – "Vähentäisi myös rajoitustoimien tarvetta"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee kaikkien 12-15 -vuotiaiden nuorten koronarokotusten aloittamista.

Rokottamalla voidaan suojata nuoria ja samalla heidän lähipiiriään koronavirustaudilta, perustelee THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

– Koska rokotukset osaltaan estävät tartuntoja, ne vähentäisivät myös lapsiin ja nuoriin kohdistuvien rajoitustoimien tarvetta, Nohynek sanoo tiedotteessa.

THL on jo aiemmin suositellut koronarokotuksia riskiryhmiin kuuluville 12-15 -vuotiaille.

Nuorilla tauti jää useimmiten lieväksi, mutta epäsuorat vaikutukset voivat kuitenkin olla merkittäviä.

Pandemia on aiheuttanut sairaalahoitoa vaativia infektioita, jälkitauteja ja kuolemantapauksia lapsilla ja nuorilla vähemmän kuin vanhemmissa ikäryhmissä.

Suomessa todetuista koronavirustartunnoista noin viisi prosenttia oli kesäkuun alkuun mennessä todettu 12-15 -vuotiailla lapsilla ja nuorilla.

Keskimäärin kaksi tuhannesta 10-19 -vuotiailla todetusta tartuntatapauksesta on vaatinut erikoissairaanhoitoa, ja tehohoitojaksoja on tilastoitu yhteensä viisi. Kuolemia ei ole tähän mennessä todettu.

– Vaikka lasten vakavien tautitapausten määrä on pieni, pandemian vuoksi asetetut rajoitukset kohtaamisille, harrastuksille ja koulunkäynnille ovat vaikuttaneet lasten ja nuorten elämään voimakkaasti jo pitkään, THL:n ylilääkäri Otto Helve muistuttaa tiedotteessa.

Helveen mukaan koronarokotukset voivat osaltaan auttaa lieventämään erityisesti lapsia ja nuoria koskevia rajoituksia ja jopa luopumaan niistä.

Rokotteen teho todettu tutkimuksissa hyväksi, havaitut haitat lieviä

Nuorille annettaisiin Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta, sillä se on tällä haavaa ainoa koronarokote, jolla on Euroopan komission myöntämä ehdollinen myyntilupa 12-15 -vuotiaiden rokottamiseen.

Kyseisellä ikäryhmällä rokotteen teho on THL:n mukaan todettu myyntilupaa edeltävässä tutkimuksissa erinomaiseksi. Comirnaty sai aikaan 12-15 -vuotiailla yhtä hyvän puolustusvasteen kuin 16-25 -vuotiailla.

Myös todetut haittavaikutukset olivat samanlaisia kuin vanhemmilla ikäryhmillä. Tutkituilla nuorilla havaittiin lieviä ja ohimeneviä haittoja, kuten pistoskohdan kipua ja punoitusta, päänsärkyä ja kuumetta.

Comirnaty on laajassa käytössä 12 vuotta täyttäneillä Yhdysvalloissa, missä rokotteiden turvallisuusseurannassa ei ole noussut esiin erityisesti tätä ikäryhmää koskevia turvallisuushuolia.

Turvallisuus- ja tehoseurantaa jatketaan rokotusten käynnistymisen jälkeen sekä Suomessa että kansainvälisesti, THL tiedottaa.

THL on antanut 12-15 -vuotiaiden koronarokotuksista lausuntonsa sosiaali- ja terveysministeriölle. Päätöksen asiasta tekevät sosiaali- ja terveysministeriö sekä valtioneuvosto.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut