Nyt eletään luontoretkeilyn kulta-aikaa – Partiolaiset vinkkaavat, miten retkestä saadaan onnistunut kokemus: "Yleisin virhe on, että ottaa mukaan liikaa tavaraa tai kävelee liian pitkän matkan"

Juomapullo ja ensiaputarvikkeet kannattaa ottaa aina retkelle mukaan, neuvoo partioväki.

Korona-aikana retkeilyn suosio on kasvanut huomattavasti. Luontoretkeily on virkistävää puuhaa, ja sitä ehtii hyvin harrastaa kesälomien aikaan.

Mutta mitä kannattaa ottaa huomioon, kun lähtee retkelle, ja mitä varusteita tarvitaan? Partiolaiset ovat retkeilyn asiantuntijoita – he ovat aina valmiina antamaan vinkkejä.

– Varustus riippuu siitä, lähteekö päivä- vai yöretkelle. Juomapullo kannattaa olla aina mukana ja ensiaputarvikkeet. Ensiapuvälineet tahtovat unohtua retkeilijöiltä, kertoo Sotungin Tulikettujen partiojohtaja Riikka Haltia.

Partiolaisten mukaan tärkeitä varusteita ovat myös roskapussi, kompassi, hyttyskarkote ja kännykkä.

– Myös kännykän vara-akku kannattaa ottaa mukaan, sanoo Oona Mikkonen.

– Ja ruokailuvälineet, lisää Julia Ngandu.

Jokamiehenoikeudella saa telttailla metsissä, kunhan ei ole liian lähellä asuintalon pihaa.

Riikka Haltia

Jos tekee ruokaa nuotiolla, puukko, kirves ja tulitikut ovat hyödyllisiä.

– Kaasukäyttöinen retkikeitin on tosi kätevä. Sitä saa käyttää metsäpalovaroituksenkin aikaan, Haltia kertoo.

Polttopuita voi kantaa mukana, jos tietää, ettei niitä ole leirintäpaikalla. Kannattaa kuitenkin varoa, ettei laita liikaa kantamuksia rinkkaan.

– Lapsilla ja naisilla rinkan paino saisi olla enintään neljäsosa omasta painosta, miehillä kolmasosa, Haltia selvittää.

Retkeilyä voi harjoitella omalla takapihalla tai leirintäalueella.

– Siinä voi huomata, kuinka paljon tavaraa retkelle tarvitaan. Yleisin virhe on, että ottaa mukaan liikaa tavaraa tai kävelee liian pitkän matkan. Retkeily menee tällöin suorittamiseksi, eikä siitä enää nauti, Haltia huomauttaa.

Vettä on hyvä ottaa riittävästi mukaan retkelle, sillä janonsammutuksen lisäksi sitä tarvitaan ruoanlaittoon ja tiskaukseen.

– On myös hyvä selvittää, onko reitin varrella kaivo tai vesistö, josta vesivarastoja voi täydentää, Haltia sanoo.

Tiskiharja ja biohajoava tiskiaine ovat hyviä perustarvikkeita, jos retken aikana syö monta ateriaa.

– Tiskivedet pitää imeyttää jonnekin sivummalle, ei vesistöön, Haltia muistuttaa.

Jos suuntaa yöretkelle, mukaan on hyvä ottaa myös makuupussi ja -alusta sekä teltta tai laavu.

– Kannattaa testata makuupussin lämpötila, sillä kesäyötkin voivat olla viileitä, Haltia vinkkaa.

Retkeilyvälineet voivat olla hintavia: esimerkiksi teltta voi maksaa 200–300 euroa ja rinkka yli 100 euroa. Haltian mukaan retkeilijän ei kannata ryhtyä liialti "välineurheilijaksi".

– Kannattaa hyödyntää niitä välineitä, joita jo on valmiina, tai lainata niitä muilta. Edullisilla perusvälineillä pärjää hyvin.

Entä missä päin Vantaalla voi leiriytyä?

– Jokamiehenoikeudella saa telttailla metsissä, kunhan ei ole liian lähellä asuintalon pihaa. Muilla luontopaikoilla lyhytaikainen, 1–2 päivän leiriytyminen on mahdollista, jos se ei aiheuta ympäristölle haittaa, Haltia selvittää.

Muuallakin voi telttailla, kunhan pyytää luvan maanomistajalta.

– Me olemme yöpyneet esimerkiksi koulun pihalla, Haltia sanoo.

Vantaan paras retkeilyalue lienee Sipoonkorven lounaisosa Sotungissa, mutta kansallispuistossa on telttailurajoituksia. Ne on asetettu, koska leiriytyminen voisi kuluttaa ja roskata luontoa.

– Yövyimme hiljattain Sotungissa kansallispuiston ulkopuolella. On harmillista, että Sipoonkorvessa on vain kaksi majoitusaluetta, Haltia sanoo.

Sotungin Tulikettujen lippukunta retkeilee aika ajoin Hakunilan urheilupuistossa. He eivät telttaile siellä mutta käyvät välillä esimerkiksi alueen laavulla harjoittelemassa tulentekoa.

Nyt partiolaiset paistavat urheilupuistossa lettuja retkikeittimellä. Pitemmälle retkelle kannattaa ottaa mukaan vain hyvin säilyviä ruoka-aineita.

– Ei kannata ottaa maitotuotteita eikä tuoretta lihaa, Oona Mikkonen sanoo.

Sen sijaan soijarouhe, linssit, riisi ja pasta ovat sopivaa retkimurkinaa.

– Teemme yhdessä esimerkiksi linssipataa, pastaa ja risottoa, Haltia kertoo.

Retkiseurue pärjää hyvin ilman oheisohjelmaakin, sillä aikaa kuluu yllättävän paljon kävelyyn, kokkailuun ja yöpymispaikan järjestämiseen.

– Lapset voi ottaa mukaan kokkailuun tai nuotion sytyttämiseen, ja heidän kanssaan voi suunnistaa, Haltia vinkkaa.

Retkillä kannattaa varautua myös siihen, että kommelluksia voi sattua.

– Kerran erään pojan kännykkä tippui järveen, Haltia kertoo.

12–13-vuotiaat partiolaiset kertovat, että metsästä on tullut heille läheisempi ja tärkeämpi asia partioharrastuksen myötä. He ovat myös oppineet eräilytaitoja. Tämä on hyvä kuulla, sillä kaupunkilaislapsilla luontosuhde saattaa rapistua helposti.

– Nuorempana en niin viihtynyt metsässä, mutta nykyään siellä on ihan mukavaa, sanoo Viola Risunen.

Valmistautuminen

Suunnittele retki hyvin

Hyvä valmistautuminen takaa usein onnistuneen retken. Kannattaa katsoa, millaista säätä on retkiajankohdalle ennustettu.

On hyvä päättää etukäteen, miten pitkän matkan kävelee, ja selvittää, miten kauan reitin taivaltaminen kestää. Kovin pitkälle retkelle ei kannata lähteä, jos mukana on pieniä lapsia.

On myös hyvä suunnitella, mitä retkellä tekee ja mitä kantamuksia ja elintarvikkeita ottaa mukaan. Kaasukäyttöinen retkikeitin on kätevä kokkailuväline. Nelihenkinen seurue pärjää yhdellä 230 gramman kaasupullolla koko viikonlopun.

Lähde: Riikka Haltia, Sotungin Tuliketut

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut