Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ratikalle kylmää kyytiä: enemmistö uusista valtuutetuista on ratikkasuunnitelmaa vastaan – "Raitiotie on hidas ja kallis sekä edustaa vanhentunutta teknologiaa"

Perussuomalaisten, kristillisdemokraattien, Liike Nytin ja keskustan valtuutetut vastustavat eniten suunnitellun liikennehankkeen toteutusta. Myös valtaosa kokoomuksen edustajista on sitä vastaan.

Enemmistö Vantaan 67 uudesta valtuutetusta vastustaa suunnitellun ratikkahankkeen toteutusta.

Vantaan Sanomien vaalikoneen väittämä kuului: Vantaan ratikka pitää rakentaa nykyisen aikataulun mukaan kaupungin taloustilanteesta huolimatta.

Valtuustoon päässeistä 35 vastasi olevansa eri mieltä tai täysin eri mieltä väittämän kanssa.

Samaa tai täysin samaa mieltä on 23 uutta valtuutettua.

Viisi valtuutettua ei osannut sanoa kantaansa, neljä ei vastannut väittämään.

Jyrkimmin ratikkahanke lytätään perussuomalaisten riveissä. Kaikki 11 vastannutta valtuutettua ovat täysin eri mieltä väittämästä.

– Raitiotie on hidas ja kallis sekä edustaa vanhentunutta teknologiaa, johon ei ole mitään järkeä lukkiintua vuosikymmeniksi, sanoo Juha Suoniemi (ps.).

Myös molemmat kristillisdemokraattien valtuutetut tyrmäävät väittämän täysin.

– Nykyaikaiset vaihtoehtoiset bussit, jotka käyttävät varsin luontoystävällisiä polttoaineita, ovat hyvä vaihtoehto raskaalle ja kalliille ratikkainvestoinnille, sanoo Jouko Jääskeläinen (kd.).

Yhtä torjuvasti ratikkaan suhtautuvat myös valtuustoon ensi kerran päässeen Liike Nytin kaksi valtuutettua.

– Korona on kurittanut Vantaan taloutta rankalla kädellä, eikä ratikka ole nyt tärkein investointikohde, toteaa Nina Nummela (liik.).

Myös molemmat keskustan valtuutetut ovat täysin eri linjoilla väittämän kanssa.

– Kaupungin voimavarat ja taloudelliset resurssit tulee käyttää lasten, nuorten, omaishoitajien, vanhusten, vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien peruspalvelujen kuntoon saattamiseen. Ratikkahanke ei ole välttämätön investointi, korostaa Pirjo Luokkala (kesk.).

Kokoomuksessa ratikkahanke jakaa kantoja, mutta vastustajat ovat enemmistössä: 12 valtuutettua vastustaa ja 4 kannattaa väittämää. Äänikuningatar Sari Multala ei osaa sanoa kantaansa.

– Vantaan ratikka tulee valtuuston käsiteltäväksi 2023. Asiaa pitää tarkastella uudelleen, kun suunnittelutyö on tehty ja kaikki tarvittavat tiedot ja luvut ovat selvillä, sanoo eri mieltä väittämästä oleva Siri Ahokas (kok.).

Selvimmin väitettä kannattavat vasemmistoliiton edustajat. Kolme on samaa mieltä ja yksi täysin samaa mieltä väittämästä.

– Jos ratikkaa ei rakenneta, pitää kasvavalle asukasmäärälle rakentaa lisää autoteitä. Ei sekään halpaa ole eikä varsinkaan järkevää, huomauttaa Minttu Sillanpää (vas.).

Sosiaalidemokraateista kahdeksan liputtaa väittämän puolesta ja kolme on sitä vastaan.

– Ratikkahanke on Vantaan kaupungin selkäranka, se yhdistää aikanaan Itä-Vantaan Länsi-Vantaaseen, kiteyttää Kimmo Kiljunen (sd.), joka tukee täysin väittämää.

Vihreistä valtaosa, kuusi, on samaa mieltä väittämästä, mutta toisaalta kaksi valtuutettua on erimielisiä.

– Raiteiden rakentamisella ja asuntojen keskittämisellä niiden varteen voi olla merkityksensä kaupunginosien eriarvoistumisen vähentämisessä ja ilmastonmuutoksen torjunnassa, mutta rakentaminen ei saisi tapahtua peruspalveluiden kustannuksella, toteaa eri mieltä oleva Tuire Kaimio (vihr.).

RKP:n valtuutetuista toinen kannattaa ja toinen vastustaa väittämää.

– Vantaan ratikan suunnitteluun tulisi ottaa uusi lähestymiskulma. Nyt suunnittelua tehdään vanhaan tekniikkaan perustuen, sanoo täysin eri mieltä oleva Stefan Åstrand (r.).

Tekninen lautakunta jätti 16. kesäkuuta pöydälle asian, joka koskee Vantaan ratikan katusuunnittelun lisätöitä välillä lentoasema–Tikkurila. Tätä puidaan uuden kaupunkitilalautakunnan ensimmäisessä kokouksessa 22. syyskuuta.

Juttua korjattu 30.6. klo 14:58. Korjattu tietolaatikkoon, että Tarja Eklund (sd.) oli väitteen kanssa samaa mieltä.