Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Kaupunki aikoo laatia suunnitelman lasten oikeuksien turvaamiseksi Vantaalla – kehittämiskohteita ja -ideoita kysytään lapsilta ja nuorilta itseltään

Vantaa on kuluvan vuoden aikana kerännyt tietoa siitä, miten lapset ja nuoret kokevat omien oikeuksiensa toteutuvan kotikaupungissaan. Lapsia kohtaavien aikuisten avulla tehtävät haastattelut ja keskustelut liittyvät Unicefin kunnille tarjoamaan Lapsiystävällinen kunta-malliin, jonka avulla pyritään tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja kunnan hallinnossa ja palveluissa sekä lasten arjessa.

Lasten ja nuorten näkemyksiä on kuultu ryhmähaastatteluissa, joihin ovat osallistuneet muun muassa etsivä nuorisotyö ja Nicehearts ry. Ryhmät ovat saaneet itse valita teemansa ja niissä on keskusteltu esimerkiksi turvattomuudesta, kiusaamisesta, väkivallasta, seksuaalisesta häirinnästä ja rasismista. Keskusteluihin osallistuneet ovat saaneet itse esittää ideoita ja toiveita siitä, miten asioita voitaisiin kehittää parempaan suuntaan.

Ryhmähaastattelun lisäksi lapset ja nuoret ovat mukana arvioimassa Vantaan lapsiystävällisyyttä osallistumalla palvelumuotoilutyöpajoihin ja nuorten digiraatiin tai vastaamalla kyselyyn. Kartoituksesta valmistuu yhteenveto syksyllä. Sen perusteella kaupunki tekee Vantaan Lapsiystävällinen kunta -toimintasuunnitelman.

Lasten oikeuksien toteutumista edistävää Lapsiystävällinen kunta -mallia on käytetty Suomessa vuodesta 2012 lähtien. Kunnat pääsevät malliin mukaan vain itse hakemalla ja niin että vaadittavat edellytykset täyttyvät.

Kunnalla on esimerkiksi oltava jo hakiessa nimettynä koordinaatioryhmä, jossa tulee olla edustettuina kunnan kaikki eri toimialat ja muut keskeiset toimijat, kunnan luottamushenkilö tai -henkilöitä, kunnan viestintä sekä kolmas sektori. Lisäksi ryhmässä tulee olla lasten ja nuorten edustaja tai edustajia.

Vantaa on yksi kahdeksasta tänä vuonna mallissa aloittaneista kunnista. Kaikkiaan mukana on jo yli 40 kuntaa eri puolilta Suomea.

UNICEF voi myöntää kunnalle onnistuneesta kehittämistyöstä Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen. Vantaan tavoitteena on saada se vuonna 2023.