Lunastuskuntoon ajetusta BMW:stä tai kolaroidusta Nissanista saadaan tuhansia käyttöosia – purkutyössä on riskejä, jotka pahimmillaan tappavat

Autot: Romuautojen varaosien kierrätyksessä on yhä toivomisen varaa.

Tattarisuolla sijaitsevassa Volvoks-autopurkamossa on kiireinen työpäivä: purettavana on kaksi henkilöautoa, jotka eivät enää ole liikennekelpoisia.

Peräänajon vuoksi lunastukseen mennyt BMW on tarkoitus romuttaa, mutta hukkaan sen tuhannet osat eivät suinkaan mene – päinvastoin.

Sama kohtalo odottaa myös viereistä Nissania.

Vuosittain Volvoksin purkamossa käsitellään parisensataa ajoneuvoa.

Kun tiensä päähän tullut auto saapuu purkamolle, siitä poistetaan ensin ongelmajätteet, renkaat, akku, nesteet, öljyt ja ilmastoinnin kaasu.

Kun romuautoja on koossa 14, kuorma lähtee murskaamoon.

Autoa purkavan ammattilaisen tulee tietää mitä tekee, sillä kajoaminen konepellin alla sijaitseviin osiin ei suinkaan ole aina vaaratonta.

– Kolariautojen ajovoima-akut ovat ongelmallisia, sillä koskaan ei voi tarkasti tietää, millä tavoin ne ovat vaurioituneet, kertoo Volvoksin omistaja Kari Laine purkuhallissa.

– Niistä voi tulla hyvinkin voimakkaita virtapiikkejä, jotka pahimmillaan jopa tappavat. Lisäksi akusto voi muodostaa lämpöä, josta voi syntyä lähes hallitsematon tulipalo.

Autosta riisutaan osa toisensa jälkeen, kunnes jäljellä on lähes pelkkä kori.

– Sitten auto nostetaan takapihalle odottamaan. Kun romuautoja on koossa neljätoista, kuorma lähtee Kuusakosken murskaamoon, Laine kertoo.

Romuauto ei todellakaan ole pelkkä romuauto, vaan purettavissa autoissa on tuhansia käyttökelpoisia osia.

– Henkilöauton painosta laskettuna keskimäärin kolmasosa päätyy nykyisin varaosina myyntiin, Laine kertoo.

– On kaikkien etu, että käytöstä poistettavien autojen osat käytetään uudelleen. On aivan hullua, jos purkuautoista murskataan materiaalin toivossa turvallisia ja käyttökelpoisia osia ja sitä mursketta rahdataan sitten sulatuslaitoksiin ja edelleen autotehtaisiin.

Vanha toimintatapa on se, että ajoneuvoista ei myydä varaosia. Se on Laineen mukaan murskaamoiden etu, muttei edusta kestävää kehitystä.

Hän kiittelee tavallisia autoilijoita siitä, että he valitsevat yhä useammin vähän käytetyn kuin kokonaan upouuden varaosan.

– Myös vakuutusyhtiöt ovat heränneet siihen, että uusien osien valmistaminen ja niiden kuljettaminen edestakaisin on kallista.

Autopurkamoiden toiminta on vuosien varrella muuttunut yhä järkiperäisemmäksi.

Kun entisaikaan romuautot puristettiin tiiviiksi paaleiksi, nyt perinteisiä paalaamoja ei Suomessa ole enää lainkaan ja murskaamoitakin vain kourallinen.

Helsingistä katsottuna lähin murskaamo sijaitsee Vantaalla.

– Toimiala on todellakin muuttunut rajusti ja nyt purkamot ovat varaosatoimittajina luonteva osa jätehuoltoa, kertoo Autopurkamoliiton järjestöjohtaja Kai Lindell.

Kierrätys on tullut alalle jäädäkseen.

– Ranskassa on ollut jo kolme vuotta käytössä malli, jonka mukaan autokorjaamoiden pitää tarjota asiakkailleen uuden osan rinnalla alkuperäistä, käytettyä varaosaa.

– Sellainen malli olisi saatava Suomeenkin, Lindell toivoo.

Internet on mahdollistanut sen, että kuka tahansa autoilija voi etsiä varaosia autoonsa itse. Varaosahaku.fi näyttää yli 30 johtavan autopurkamon varastot, joissa on reilut miljoona käytettyä ja laatuluokiteltua varaosaa.

Myös Volvoks on mukana hakutoiminnoissa.

– Varaosien alkuperä ja kunto on selvitettävissä aivan tarkasti vaikka alkuperäiseen autoon saakka, Laine kertoo.

– Se palvelee asiakasta ja on juuri sellaista kestävää kehitystä, jota tällä alalla tarvitaan.

Ilmiö autoalalla

Yhä useampi haluaa käytetyn osan

Suomessa romutetaan vuosittain keskimäärin 80 000 autoa.

Näistä noin neljännes puretaan varaosakäyttöön.

Uudelleen käytetyn varaosan päästöt ovat tasan nolla.

Kokonaisen moottorin valmistaminen aiheuttaa tuhansien tonnien päästöt.

Autoklinikan tekemän tutkimuksen mukaan kuluttajista 80 prosenttia haluaisi hankkia omaan autoonsa käytettyjä varaosia.

Käytettyjen osien myynti on viime vuosina kaksinkertaistunut.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut