Katso isompi kuvaHeidi Savander ja Ukko ovat Suomen ensimmäiset koira ja ohjaaja, jotka ovat autismikoirakoulutuken lisäksi suorittaneet autismikoiran loppukokeet. Toni Forssell
Koirat: Autismikoiran tehtävänä on avustaa vanhempia heidän arjessaan. Koira ei siis ole lapsen avustaja.
Erityislapsiperheen arjessa monet tavallisetkin asiat voivat aiheuttaa erilaisia haasteita, jolloin ylimääräiselle avulle saattaa olla tarvetta.
Savanderien perhe on löytänyt omaan arkeensa apua toistaiseksi vielä melko harvinaiselta suunnalta, sillä heidän novascotiannoutajansa Ukko on saanut autismikoiran koulutuksen.
Autismikoira on autisminkirjon lapsen perheen oma koira, josta koulutetaan lapsen vanhemmalle apu arjessa toimimiseen lapsen kanssa. Koira koulutetaan yksilöllisesti perheen ja lapsen tarpeisiin.
– Autismikoiran tehtävänä on avustaa vanhempia heidän arjessaan. Koira ei siis niinkään ole lapsen avustaja, vaan työskentelee yhteistyössä vanhempien kanssa, Heidi Savander kertoo.
Autismikoiria koulutetaan Suomessa tällä hetkellä kurssimuotoisesti siten, että perheen omasta koirasta koulutetaan autismikoira. Savanderin mukaan koulutus tehdään aina perheen omien tarpeiden mukaan.
Koira voi hänen mukaansa olla periaatteessa minkä kokoinen tahansa. Koko tosin vaikuttaa paljon siihen, millaisia tehtäviä koiralle voidaan opettaa.
Minun kouluttajana on huolehdittava siitä, että kaikki tehdään ilolla.
– Erityislapsiperheet ovat hyvin erilaisia. Neuropsykiatrian kirjossa on valtavan laaja skaala erityistarpeisia lapsia ja heidänkin joukossaan on hyvin erilaisia lapsia, perheitä ja tarpeita, Savander toteaa.
Savandereilla Ukolla on monia tapoja avustaa perhettä. Koira voi toimia saattajana esimerkiksi koulutaksille tai kauppareissulla.
– Lapsellamme on haasteita siirtymissä tilanteista tai paikoista toisiin. Näissä tilanteissa pelkkä koiran läsnäolo jo rauhoittaa, ja lapsen on helpompi siirtyä, kun hän lähtee seuraamaan Ukkoa, Heidi Savander kertoo.
Osa Ukon tehtävistä liittyy puolestaan erilaisiin kosketustehtäviin. Savanderin mukaan erityislapsilla kun voi monesti olla yli- tai aliherkkyyksiä.
– Lapsellamme on usein tapana rauhoittua menemällä makailemaan eräänlaiselle jättityynylle. Vihjeestäni Ukko puolestaan voi mennä makaamaan hänen päälleen, jolloin saadaan aikaan aistiärsyke sekä sopiva paine, joiden ansiosta rauhoittuminen tehostuu, Savander kertoo.
Kaikki toimet tehdään hänen mukaansa niin, ettei ketään pakoteta mihinkään.
– Minun kouluttajana on huolehdittava siitä, että kaikki tehdään positiivisesti ja ilolla.
Vaikka autismikoiria koulutetaankin eri puolilla Suomea, ovat ne toistaiseksi melko harvinaisia. Savander kuitenkin uskoo, että autismikoirat tulevat lisääntymään.
– Toivon todellakin, että koiria tullaan näkemään avustustehtävissä yhä enemmän. Mahdollisuuksia koiran opettamiseen on hyvin paljon, hän sanoo.
Ainakin Savandereilla arkeen on tullut paljon uutta autismikoulutuksen myötä. Uusien askareiden myötä lapsen ja Ukon välit ovat myös selvästi syventyneet.
– Uskon, että koirakin voi paremmin, kun se saa toteuttaa itseään ja olla avuksi.