Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ylä-Tikkurilan Kipinän Jimi Noioso tekee pian historiaa EM-kehässä Georgiassa – 15-vuotias nyrkkeilyn superlupaus on seuran ensimmäinen ottelija arvokisoissa yli 20 vuoteen

Vantaalainen Jimi Noioso, 15, on noussut nopeasti edustusurheilijaksi lajissaan, sillä hän aloitti nyrkkeilyn vasta vajaat neljä vuotta sitten.

– Poikkeustapaus, aivan ääripäästä, toteaa Noioson valmentaja ja EM-kisamatkalla myös Suomen joukkueen joukkueenjohtajana toimiva Petri Kananen.

– Keskimäärin nuoret harjoittelevat 1–2 vuotta ennen ensimmäistä matsia. Jimi otteli ensimmäisen kerran nelisen kuukautta aloittamisensa jälkeen ja heti SM-kisoissa.

– Erittäin hyvä kehon koordinaatio ja motoriikka, ja henkinenkin puoli on kunnossa, Kananen luettelee Noioson perusominaisuuksia.

– Fysiikan ja tekniikan saa paremmaksi harjoittelemalla, ja Jimi todella tykkää treenaamisesta.

Unkarissa toukokuussa Noioso pääsi viimeksi maistamaan kansainvälistä tasoa. Hän hävisi sarjansa semifinaalin tuomariäänin 4–1. Mutta tärkeintä oli, että valinta EM-turnaukseen sinetöityi silti.

Suomen kuuden urheilijan joukkue matkustaa Georgiaan 1. heinäkuuta. Kaksi päivää myöhemmin alkavat ottelut. Alle 70-kiloisten matsipäiviä ei ole vielä julkaistu. Paluu on joka tapauksessa vasta 12. heinäkuuta. EM-areenalla on raaka peli: heti ensimmäisestä häviöstä laulukuoroon.

– Jos käy huono arpaonni ja ykkössijoitettu tulee heti vastaan, voi tämä ensimmäinen arvokisakokemus jäädä Jimin osalta yhteen matsiin, valmentaja Kananen toteaa.

– Pientä jännitystä on ilmassa, mutta ihan hyvillä fiiliksillä lähden kisoihin, Noioso itse sanoo.

– Nämä kisat ovat olleet tavoitteenani jo kaksi vuotta, ja nyt kun sain kisapaikan, niin täysillä mennään.

Kisat olivat kalenterissa jo vuosi sitten ja Noioson nimikin jo Suomen Nyrkkeilyliiton listoilla.

– Koronan vuoksi Suomen liitto päättikin sitten olla lähettämättä joukkuetta minkään ikäluokan EM-kisoihin, valmentaja Kananen kertoo.

– Jimi huilasi viikon, ja sitten jatkui kova harjoittelu.

Monfalconessa Italiassa lokakuussa 2005 syntynyt Noioso, B70-sarjan hallitseva Suomen mestari, muutti suomalaisen äitinsä kanssa Suomeen kuusivuotiaana.

– Asuimme pitkään Korson Leppäkorvessa, mutta nyt muutama kuukausi sitten muutimme Simonkallioon, kertoo Noioso, joka on sekä Suomen että Italian kansalainen. Suomeen tullessaan hän osasi vain italiaa.

– Opin suomen kielen nopeasti. Nyt on italia päässyt unohtumaan. En osaa enää puhua sitä sujuvasti, mutta ymmärrän edelleen hyvin.

Nyrkkeilykärpänen puraisi Noiosoa vajaat neljä vuotta sitten ja heti toden teolla. Hän eteni aloituskurssin käytyään nopeasti varsinaisiin harjoitteluryhmiin ja siis vajaassa puolessa vuodessa kisakehään.

– Aiemmin olin pelannut muun muassa jalka- ja koripalloa sekä jääkiekkoa, mutta olen aina ollut kiinnostunut kamppailulajeista. Nyrkkeily on nyt minulle sydämenasia. Kaikki muut lajit ovat saaneet jäädä.

Noiosolla on onneksi ollut koko ajan Olympiakomitean ja lajiliiton lausuntoihin pohjautunut kaupungin lupa sisäharjoitteluun, vaikka kaikki tilat olivat koronan vuoksi suljettuina.

Noiososta tulee nyt ensimmäinen Ylä-Tikkurilan Kipinän nyrkkeilijä arvokisakehässä yli 20 vuoteen. Edellinen oli Sami Sipilä, aikuisten MM-edustaja vuonna 2000. Jatkoa seurannee Noioson jälkeen pian, sillä Pia Järvinen on vahvasti kiinni edustuspaikassa syksyllä Montenegrossa käytäviin A-nuorten EM-kisoihin.

Noiosolla riittää tavoitteita EM-kisojen jälkeenkin.

– Tänäkin vuonna on tietysti tarkoitus ottaa sarjan Suomen mestaruus, sanoo toista eli viimeistä vuottaan B-nuorissa otteleva pugilisti, joka sai vastikään peruskoulun päättötodistuksen Ruusuvuoren koulusta.

– Siellä suhtauduttiin todella hienosti leireihini ja kisamatkoihini, Noioso kiittelee ja korostaa myös sponsoreiden tuen tärkeyttä yksilöurheilijan taustalla. Elokuussa Noioso aloittaa opinnot Stadin ammattiopiston urheilulinjalla eli hän pääsee pääkaupunkiseudun urheiluakatemian Urhean piiriin. Noioso opiskelee putkiasentajaksi. Mutta ei ole vaikea arvata, että suurempi haave on nyrkkeillä ammatikseen.

– Sen vuoksi treenaan.

Jutussa korjattu virheellinen kuvaajanimi 30.6. klo 9.34. Kuvat on ottanut Matti Hannula.