Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuokrattavat sähköpotkulaudat rullaavat nyt myös Tikkurilassa – Kulkupelit huoltaa keväällä perustettu yritys Varistossa

Vuokrattavat sähköpotkulaudat ovat löytäneet tiensä nyt myös Vantaalle. Muissa isoissa kaupungeissa, Helsingissä, Espoossa, Tampereella ja Turussa, niitä on ollut jo parisen vuotta.

Ainakin toistaiseksi vuokralaudoilla rullaillaan vain Tikkurilassa, jossa niitä on ehditty käyttää muutama päivä. Kulkupelit kuuluvat yhdysvaltalaiselle vuokrausfimalle Birdille, jonka kanssa vantaalainen yrittäjä Robin Landsmann on tehnyt yhteistyösopimuksen.

– Me huolehdimme akkujen lataamisesta ja muusta huollosta ja kuljetamme potkulautoja käyttöön eri puolille Tikkurilaa. Niitä on tällä hetkellä käytössä 135, Landsmann kertoo.

Sähköpotkulaudat huolletaan Landsmannin Pyöräkirppis-yrityksessä Varistossa. Erityisesti pyörähuoltoihin ja käytettyjen pyörien kunnostukseen sekä myyntiin keskittyvä yritys avasi ovensa huhtikuun alussa.

Vantaan kaupunki on osaltaan näyttänyt potkulautatoiminnalle vihreää valoa ja toimittanut Birdille ohjeistuksen pelisäännöistä, joiden noudattamista kaupunki edellyttää muun muassa turvallisuuden edistämiseksi ja esteettömyyden säilymiseksi alueiden muilla liikkujilla.

Vantaan kaupungininsinööri Henry Westlinin mukaan kiinnostusta Vantaata ja erityisesti Tikkurilaa kohtaan on osoittanut myös toinen sähköpotkulautaoperaattori, saksalainen Tier.

Bird on teipannut kulkupeleihinsä alaikärajaksi 18 vuotta, mitä Landsmannkin haluaa korostaa.

– Vanhempien tulisi opastaa lapsiaan siitä, että nämä eivät saa potkulautoja käyttää. Jostain syystä jotkut vanhemmat toimivat päinvastoin, antavat lapsilleen luvan ja vielä pankkikortin käyttöön, hän tietää.

Laissa määritelty maksiminopeus sähköpotkulaudalle on 25 kilometriä tunnissa. Sähköpotkulaudalla ajettaessa on käytettävä pyörätietä ja noudatettava pyöräilijän liikennesääntöjä.

– Kaikki ohjeet ovat löytyvät käyttöä varten ladattavasta sovelluksesta. Siellä olevassa kartassa näkyvät myös punaisella merkittyinä alueet, joilla sähköpotkulaudoilla ei saa ajaa. Jos sellaiselle menee, laite antaa hälytyksen, ajo hiipuu vähitellen ja laite lukkiutuu.

Sitä mukaa kun omien ja vuokrattavien sähköpotkulautojen määrät ovat kaupungeissa kasvaneet, on voimistunut myös keskustelu niiden käyttäjien aiheuttamista vaaratilanteista ja välineiden holtittomasta jättämisestä minne sattuu.

Vaikka Vantaan kaupunki ei ole vuokraustoiminnassa osallisena, Westlin toteaa, että voinee tulkita, että palvelu on kaupunkiin hyväksytty, kun ei sitä varsinaisesti ole kiellettykään.

– Katsoimme, että emme me tätä nyt voi oikein estääkään, koska tämä on kuitenkin osa kestävää liikkumista ja palveluna täydentää kaupunkipyöräverkostoa sekä mahdollisesti edistää myös julkisen liikenteen käyttöä sen kuuluisan "viimeisen mailin periaatteella aseman ja kodin välillä.