Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lääkäri neuvoo: Näin pääset koronatestijonon ohi Helsinki-Vantaalla

Koronarajoitukset: Eduskunta hyväksyi uuden maahantulomallin perjantaina.

Ylilääkäri Kirsi Valtonen Vantaan kaupungilta kehottaa lentomatkailijoita käyttämään netistä löytyvää Finentry-palveluaSuomeen saavuttaessa.

Palvelun avulla voi välttää koronatestauksen Helsinki-Vantaan lentokentällä kansainvälisiltä lennoilta tultaessa.

Rekisteröitymällä Finentry-palveluun matkustaja saa ohjeet tarvittavista koronatesteistä. Samalla voi varata itselleen ajat koronatesteihin omalle kotipaikkakunnalle, neuvoo Valtonen.

– Palvelua käyttämällä ja vaaditut ajat varaamalla saa matkapuhelimeen vihreän viestin, jota näyttämällä välttyy jonotukselta. Muussa tapauksessa lentokentällä pitää täyttää paperiset lomakkeet ja mennä koronatestiin kentällä.

Eduskunnan perjantaina hyväksymän lakiesityksen mukaan Suomeen saapuvilta matkustajilta vaaditaan kaksi koronatestiä, jos matkailijalla ei ole osoittaa todistusta kahdesta rokotuksesta tai covid-taudin sairastamisesta viimeisen puolen vuoden aikana.

Maahantulomallin mukaan Suomeen saa tulla vapaasti vain matalan tautiriskin maista. Nämä maat määritellään erikseen valtioneuvoston asetuksella.

Mikäli matkustajalla ei ole esittää voimassa olevaa koronatestiä, todistusta kahdesta rokotuksesta tai sairastetusta taudista, on hänen hakeuduttava testiin 24 tunnin sisällä Suomeen saapumisesta.

Lisäksi toiseen koronatestiin on mentävä aikaisintaan 72 tunnin kuluttua maahan saapumisesta.

Jos matkustajalla on koronatestitodistus tai yksi rokotus, on hänen käytävä testissä 3–5 vuorokautta Suomeen saapumisen jälkeen.

Maahantulomallin on määrä astua voimaan mahdollisimman pian. Sitä koskevan väliaikaisen lain voimassaolo jatkuu 15. lokakuuta asti.

Laki ei koske 2005 jälkeen syntyneitä.

Kirsi Valtonen arvioi, että testausvaatimusten takia Helsinki-Vantaalle aiheutuu ajoittaisia jonoja.

– Pieniä jonoja syntyy niinä aikoina, kun lentokoneita saapuu paljon. Finentry-palvelua käyttämällä voi välttää jonotuksen ja samalla koronatesteihin voi hakeutua omalla kotipaikkakunnalleen, Valtonen sanoo.

Valtosen mukaan uusi maahantulomalli on eurooppalaisittain tiukka.

Hän pitää hyvänä, että lakiesityksen käsittelyssä lain voimassaoloa rajattiin syksyyn. Aiemman esityksen mukaan rajalaki olisi ollut voimassa ensi kevääseen asti.