Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Persilja raikastaa suun, ruohosipuli häätää ötökät – näillä vinkeillä saat kotipihan yrteistä kaiken irti

Luonto: Luonnosta ja puutarhasta löytyy kasveja ravinnoksi ja rohdoiksi. Villiyrttien käyttö on lisääntynyt. Ei pidä kuitenkaan syödä kasvia, jota ei tunnista.

Kotipihasta ja luonnosta löytyy kasveja, joista voi saada apua pieniin vaivoihin.

Yrttineuvoja Satu Hovi käyttää tuoretta persiljaa hengityksen raikastamiseen.

Hyttysiä hän häätää ympäriltään sivelemällä murskattua ruohosipulia tai laventelia käsivarsille.

– Tuloillaan olevaa flunssaa torjun levittämällä murskattua minttua rintaan. Kurkkukipua hoidan teellä, johon on haudutettu timjamia, hän kertoo.

Korona-aikana Hovi on valmistanut käsidesiä uuttamalla vodkaan pakuria, valkosipulia ja timjamia.

Raaka papu voi aiheuttaa myrkytysoireita

Suomessa kasvaa noin 2 700 putkilokasvia, joista noin 250 voi käyttää ravinnoksi tai terveysvaikutteisesti. 140 kasvia on haitallisia ja 15 ihmiselle vaarallisia.

Satu Hovin uusin kirja Luonnonyrtit esittelee sata ravinnoksi soveltuvaa kasvia käyttö- ja säilöntäohjeineen.

Yrttejä käytetään eri tavoin ravintona tai lääkkeenä.

– Lääkekäytössä yrttiä nautitaan vähintään kahden viikon ajan, jolloin saadaan muutos kehoon. Ravintokäytössä yrttiä syödään satunnaisesti, jolloin se ei todennäköisesti aiheuta muutosta kehossa.

Ennen yrttejä käytettiin lääkkeeksi, ja ihmiset osasivat kuunnella kehoaan. Jos joku yrtti ei sopinut, se jätettiin pois ruokalistalta.

Kaikki yrtit eivät sovi kaikille. Esimerkiksi sairaudet saattavat vaikuttaa siihen, mitä yrttejä kannattaa kokeilla tai jättää käyttämättä.

Hovi suosittelee kasvattamaan ja kuivattamaan flunssakautta varten mäkimeiramia.

– Talvella kaupassa myytävissä yrteissä ei ole samaa vaikutusta kuin kesällä kasvaneissa yrteissä. Kasviyksilöilläkin voi olla eroja vaikuttavien aineiden määrissä.

Suosittu villiyrttiharrastus on lisännyt jonkin verran yhteydenottoja Myrkytystietokeskukseen.

Viime vuonna kasvimyrkytysepäilyyn liittyviä puheluja tuli kaikkiaan noin 2 350. Suurin osa puheluista koski pikkulasten maistelemia kasveja.

– Kasvimyrkytyksiä koskevien puhelujen kokonaismäärä ei ole viime vuosina lisääntynyt. Vakavat kasvimyrkytykset ovat hyvin harvinaisia, erikoislääkäri Maria Kratz summaa.

Luonnossa ja puutarhassa on kasveja, jotka syötynä voivat olla jopa hengenvaarallisia.

Erityisen myrkyllisiä pieninäkin määrinä syötyinä ovat esimerkiksi belladonna, hukanputki, hullukaali, hulluruohot, marjakuuset, myrkkykatko, myrkkykeiso, oleanterit, pasuunat, paternosterpapu, risiini, sormustinkukat, syysmyrkkylilja ja ukonhatut.

Vakavia myrkytysoireita voi saada muistakin kasveista, jos syöty määrä on riittävä.

– Tiedossa on tapauksia, joissa on sekoitettu kielon lehtiä karhunlaukkaan, myrkkykeisoa tai myrkkykatkoa koiranputkeen tai porkkanan tai persiljan lehtiin taikka sen juurakkoa mukulaselleriin.

Hulluruohon siemeniä on puolestaan sekoitettu unikon siemeniin, hullukaalin juuria palsternakkaan, syysmyrkkyliljaan tai villivalkosipuliin. Marjakuusen marjoja on luultu virheellisesti syötäviksi.

Osa hyötykasveistakin voi aiheuttaa myrkytysoireita raakana tai väärin käsiteltyinä.

Myrkytysoireita on saatu esimerkiksi raa’asta raparperinlehdestä, raaoista pavuista, raaoista vihreistä perunoista tai tomaateista.

– Ei pidä syödä sellaista kasvia, josta ei ole varma, Kratz tähdentää.