Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa kieltää vesipiipun polttelun Kuusijärvellä – kun VS:n lukija viritti aiheesta somekeskustelua, nousi välitön p***amyrsky

Kuusijärvi: Vesipiipun polttajien käytettävä tupakkapaikkoja, linjaa kaupunki.

Vantaan suosituin uimaranta Kuusijärvi on tänäkin kesänä täyttynyt uimareista ja auringonpalvojista.

Käärmeenä paratiisiin on luikerrellut kuitenkin vesipiipun poltto. Vantaan Sanomien lukija kertoo, että jotkut rannan käyttäjistä polttelevat vesipiippua, ja poltto on päivittäistä.

Lukija kertoo, että hän yritti virittää aiheesta keskustelua Facebookissa, mutta tuloksena oli niin sanottu p***amyrsky.

– En ole mitenkään ahdasmielinen. Haluan vain tietää, saako Kuusijärvellä polttaa vesipiippua ja mitä piipussa poltetaan, lukija kysyy.

Vantaan kaupungin viestintäjohtaja Mari Kalmari sanoo, että vesipiipun polttaminen rinnastuu tupakointiin, eikä kumpaakaan Kuusijärvellä sallita.

– Tupakointia varten rannalla on tupakointipaikat, joita myös vesipiipun polttajien on käytettävä.

Rannalla on tupakointipaikat, joita myös vesipiipun polttajien on käytettävä.

Nykyinen tupakkalainsäädäntö ei anna kunnille suoraa oikeutta kieltää tupakointia rannoilla.

Lakiin voi tulla kuitenkin pian muutos, sillä sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tuoreessa esityksessä ehdotetaan tupakointikiellon mahdollistamista niin uimarannoilla kuin leikkikentillä. Lakiesitys lähti lausuntokierrokselle viime keväänä.

Mari Kalmarin mukaan kaupunki voi puuttua häiritsevään toimintaan myös järjestyslailla.

– Jos tupakoinnista tai vesipiipun poltosta aiheutuu häiriötä muille, voidaan siihen puuttua.

STM:n lakiesityksen mukaan tupakointi voitaisiin jatkossa kieltää myös sellaisilla ravintolaterasseilla, joilla on katto ja yksi seinä tai kaksi seinää ilman kattoa. Terasseja koskeva määräys olisi tiukempi kuin nykyiset terassien sauhuttelu vaatimukset.

Keuhkosairauksien erikoislääkäri Tuula Vasankari sanoo, että vesipiippu rinnastuu haitallisuudessaan tupakkaan. Haitan suuruuteen vaikuttaa se, mitä aineita piipussa poltetaan.

– Jos poltetaan tupakkatuotetta, tuloksena on pääsääntöisesti samoja karsinogeeneja kuin tupakassakin.

Karsinogeeni tarkoittaa syöpää aiheuttavaa ainetta.

– Jos taas piipussa käytetään tupakan vastikkeita tai yrttiseoksia, voivat syntyvät haitta-aineet olla vähän erilaisia, mutta nikotiini itsessään on tietenkin myrkky ja myös tupakan korvikkeet ovat haitallisia poltettuina, Vasankari sanoo.

Kolmas vaihtoehto on, että piippuun laitetaan huumaavia aineita.

Vasankarin mukaan vesipiipun polttelusta suurimmat haitat aiheutuvat polttelijalle itselleen, mutta myös ympäristöön kulkeutuu aina jonkin verran terveydelle haitallisia aineita.

– Leviäminen ympäristöön on hieman samantapainen kuin mitä huomaamme esimerkiksi voimakkaissa hajusteissa. Jos ilmassa tuntuu haju, kertoo se siitä, että aineita leviää aerosolina, Vasankari vertaa.

Tupakkahaittoja torjuvan Suomen Ash ry:n mukaan vesipiipun poltossa merkittävä haittatekijä on hiili. Sen palaessa syntyy häkää ja karsinogeeneja riippumatta mitä ainetta poltetaan. Esimerkiksi yrttiseosten polttaminen on terveydelle yhtä vaarallista kuin tupakan, Suomen Ash arvioi verkkosivuillaan.

THL:n mukaan tunnin vesipiipun käyttöä voi verrata 4–20 savukkeen polttoon, kun tarkastellaan polttamisessa syntyvien haittayhdisteiden määrää.

Vesipiipun polton on todettu olevan yhteydessä muun muassa keuhkosyöpään, hengityssairauksiin ja hammassairauksiin. Vesipiippu aiheuttaa myös keuhkoahtaumatautia.