Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaalla voi käydä vaikka Bahamalla! – Kotikulman nähtävyydet odottavat nurkan takana: Oletko jo tallustellut Sudentassulla tai tähyillyt merelle päin Kalkkikalliolta?

Miksi mennä muualle, kun voit tulla Vantaalle! Näin houkuttelee matkailijoita Visit Vantaan tämän vuoden kampanja, joka kantaa nimeä Vantaa on maailma. Se nostaa esille Vantaan kulttuuriympäristöhankkeessa vantaalaisille rikkaiksi ja rakkaiksi tunnistettuja paikkoja sekä muutamia muita vantaalaisia helmiä.

Yksi sellainen on lentosimulaattori Suomen Ilmailumuseossa. Vantaalla simulaattoreita on itse asiassa useampi, ja iso osa niistä on valjastettu myös elämyskäyttöön. Lennon aikana voi piipahtaa maailman isoissa metropoleissa tai suunnata koneen nokan vaikkapa Bahamalle.

Museolla on neljä lentosimulaattoria: matkustajakone Airbus A320, toisen maailmansodan hävittäjä Messerschmitt BF109, retrokone Piper Aztecja moderni siviilikone Diamond DA42. Näistä Diamond DA42 on myös jatkuvassa koulutuskäytössä.

– Suurin asiakaskuntamme on miehet, jotka ovat saaneet lennon lahjaksi. Myös täällä kokouspäiviä viettävät yritykset päättävät kokouspäiviä simulaattorilentoihin, kertoo Ilmailumuseon myynti- ja markkinointipäällikkö ja simulaattorikouluttaja Henri Äijälä.

Jonkin verran käy myös perheitä.

– Tunnissa perheenjäsenet ehtivät vuorotellen kokeilemaan Diamondin nousuja ja laskuja ja Piperiin mahtuu mukaan kerralla vaikka koko perhe. Nuorin Piperilla lentänyt on ollut kolmevuotias, Äijälä kertoo.

Lennon aitous yllättää monet, samoin sen haastavuus. Sanat saattavat olla hetken kateissa, mutta kun ne taas löytyvät, yleisin ensikommentti on yksinkertainen vau.

Äijälän mukaan parhaiten ohjaimissa pärjää, jos omaa paineensietokykyä ja kuuntelemisen lahjan.

– Tilanneäly ja rauhallisuus vievät pitkälle, mutta kuka tahansa, joka osaa kuunnella, pystyy lentämään näillä. Ja loppupeleissä mitään pahaahan ei voi tapahtua.

Vantaan kaupungin matkailusuunnittelija Mari Virtanen toteaa, että Vantaalla on sama dilemma kuin monilla muillakin lentokenttäkaupungeilla maailmassa; ne ovat melko vähän tunnettuja.

– Lentokenttä on iso osa identiteettiä, mutta samaan aikaan me hiukan hukumme sen alle. Tästä voi nostaa esimerkiksi Heathrown lentokentän. Moni luulee sinne lentäessään laskeutuvansa Lontooseen, kun itse asiassa kenttä on Hillingdonin kaupungissa.

Vantaa on maailma -kampanjan tavoitteena onkin saada ihmiset huomaamaan, millaisia kohteita löytyy ihan omilta kotikulmilta.

– Ihmiset usein ajattelevat, että aidan takana ruoho on vihreämpää. Matkustamme maailmalle katsomaan kaikenlaisia muistomerkkejä, rakennuksia ja luontokohteita. Samaan aikana siinä ihan meidän naapurissa voi olla todella hienoja kohteita.

Esimerkiksi Länsimäestä löytyvät Länsimäen linnoitukset, jotka ovat osa Venäjän vallan aikaista linnoitusketjua. Suurin osa Espoon Haukilahdesta Helsingin Vuosaareen ulottuneista linnoituksista on tuhoutunut, mutta Vantaalla linnoitus on säilynyt yllättävän hyvin.

– Siellä on muun muassa taisteluhaudan pätkää, miehistösuojia ja suojahuoneita. Jostain syystä Vantaalla linnoituksen rakennusmateriaaleja ei koskaan uusiokäytetty.

Katso myös: Taidemuseo Artsi on nyt Leonardo Vilhun valtakunta – Kokoelmateoksista koottu näyttely esittelee monipuolista ja tuotteliasta elämäntyötä taiteilijalta, joka itse kutsuu taiteentekoaan lepäämiseksi

Lue myös: Laila Pullisen veistospuisto sai rinnalleen uuden yleisölle avatun sisänäyttelykohteen – Museoluokituksen saanut Nissbackan kartanoalueen näyttelykokonaisuus laajensi myös aukioloaan

Lue myös: "Suomenkin mittapuulla ainutlaatuinen paikka" – Håkansbölen jugendkartanon opastuskierroksia vetävä historioitsija Tuulia-Tuulia Tummavuori haluaa tuottaa kävijöille oivalluksia