Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Avattu Polkupyöräkirppis 1. huhtikuuta Varistossa.

– Jotkut tuttavat kysyivät, oliko tämä tieto vitsi, yrittäjä Robin Landsmann nauraa päivämäärän vaikutuksia.

Se oli kaikkea muuta. Jo kolmen kuukauden jälkeen Landsmann uskoo vakaasti jatkoon ja jopa laajentamiseen. Ensi polkaisun jälkeen myynti on lähtenyt hyvään vauhtiin.

– Ensimmäisen kuukauden aikana teimme vain 60 pyöränhuoltoa, seuraavassa kuussa jo 280, hän kertoo.

Pyöriä liikkeestä lähti huhtikuussa 50 kappaletta, kuluneen kuukauden aikana niitä on myyty 250.

Virolaissyntyinen Rajatorpassa asuva asuva Landsmann ideoi bisneksen ”mentorinsa”, naapurissa Rengaskirppis-yritystä pyörittävän ystävänsä Bert Mägin, kanssa.

– Syntyi ajatus, että miksi ei kierrättäisi polkupyöriä, koska tällä hetkellä sitä tekevät pääkaupunkiseudulla vain Kierrätyskeskus ja jokunen yksityinen toimija. Markkinoilta puuttui tällainen, joka on ihan nimeltäänkin Polkupyöräkirppis.

Liike sijaitsee Varistossa lähellä Vihdintietä, jolla porhaltaa kymmeniä tuhansia autoja vuorokaudessa. Kaupan kannalta yhteyden ovat hyvät, mutta samalla meno isolla väylällä edustaa ekologisesti kaikkea muuta kuin sitä, mitä sen naapurissa pyörähuoltoja tehden ja käytettyjä pyöriä myyntiin kunnostaen tehdään.

– Meillä on käynyt täällä sellaisiakin ihmisiä, jotka ovat pelkästään halunneet vain kiitellä siitä, että tällaista toimintaa pyöritetään, eivätkä pyörät päädy roskalavalle, Landsmann iloitsee.

Kirppistoiminta on yrityksen valtasuoni. Uusiakin pyöriä myynnissä on, mutta vain yhtä suomalaisessa tehtaassa koottavaa koko perheen umpikumipyöräistä mallia.

Pyöriä on tarjolla kaikenikäisille 12 tuuman rengaskoosta 29:ään.

– Laidasta laitaan on kysyntää, jotkut hakevat viidenkympin pyörää, jotkut ihan kalleimpia 800–900 euron cyclocross- tai maastopyöriä.

Huoltotöitä liikkeessä tekee kolme mekaanikkoa, myynnissä on yksi henkilö.

– Myyntiin kyllä varmaan pian tarvitsemme lisävoimaa, Landsmann ennakoi.

Polkupyöräkirppiksellä asiakas voi saada käytetystä pyörästä korvauksen ilman ostovelvoitetta. Lisäksi liike myy varaosia, sekä uusia että käytettyjä.

– Otamme varaosia niistä huonokuntoisista pyöristä, joita ei kokonaisuudessaan enää saa kunnostettua käyttökelpoisiksi. Eräs asiakas tuli äskettäin kahdensadan kilometrin päästä hakemaan meiltä osan, jota ei löytänyt mistään muualta.

Käytettyjen hinnanero uusiin on merkittävä.

– Jos esimerkiksi pyörän etunavan kiekko maksaa uutena 150 euroa, sen voi käytettynä saada 40 eurolla.

Kierrätyspyörien menekki on ollut viime aikoina korona-ajan entisestään kasvattamana yleisesti hurjaa.

– Kaikki ovat menneet, mitä on saatu, myymäläpäällikkö Tarja Kauppinen Suomen Kierrätyskeskuksen Koivukylän myymälästä kertoo.

– Kysyntää olisi, mutta jo keväällä myytävää oli hiukan vähemmän kuin aikaisemmin. Pyöriä on nyt korona-aikana ehkä kunnostettu aiempaa enemmän itse tai viety huoltoon sen sijaan, että on luovuttu vanhasta ja ostettu uusi, Kauppinen pohtii.

– Tarjonta on huomattavasti huonontunut, sanoo myös yrittäjä Sami Rostedt, jonka Suomen Polkupyöräkierrätys Polkis on toiminut Helsingissä muutaman vuoden. Yritys saa suuren osan käytetyistä pyöristä taloyhtiöiltä.

– Niissä ei näinä aikoina ole pidetty talkoita ja laputettu varastoissa lojuvia pyöriä entiseen malliin, hän uumoilee.

Myös Landsmann sanoo, että hänellä on paljon tuttuja isännöitsijöitä, joiden kautta saa varastojen siivouksista pyöriä.

– Välillä niitä on saatavissa hyvin, välillä ei.

Pyörien lisäksi yritys huolehtii nyt myös sähköpotkulautojen huolloista ja kuljetuksista eri kohteisiin Tikkurilassa, jossa sähköpotkulautoja vuokraava Bird äskettäin aloitti toimintansa.

Lue lisää Tikkurilan sähköpotkulaudoista täältä.