Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Polkupyörävarkauksien kuumin sesonki on käsillä – yksi pyörämalleista houkuttelee nyt eniten

Polkupyörävarkauksien kuumin sesonki on käsillä. LähiTapiolan vahinkotilastojen perusteella polkupyöriä varastetaan eniten heinä-elokuun viikonloppuina.

Suurimmat varkausmäärät ajoittuvat LähiTapiolan projektijohtaja Antti Määttäsen mukaan kesä-syyskuulle. Eniten varkauksia on heinäkuussa.

– Viime vuonna rikottiin aiemmat ennätykset pyörävarkauksien määrissä. Kesäaikaan polkupyörien kauppa käy kuumana ja tästä varkaatkin haluavat osansa. Varkauksia tapahtuu eniten viikonloppuisin, jolloin pyöriä on eniten liikkeellä ja monet puutteellisesti lukittuna, Määttänen lisää.

LähiTapiola maksoi viime vuonna yli kahdella miljoonalla eurolla kotivakuutuksista korvauksia pyörävarkauksista, joiden määrä kasvoi kaikkiaan 10 prosentilla edellisvuodesta.

Varkauksista sähköpolkupyörien osuus on vielä pieni, mutta voimakkaassa kasvussa koska sähköpyörällä varas voi ansaita enemmän. LähiTapiolaan ilmoitettujen arvo on liikkunut tyypillisesti 1 500 eurossa.

Määttänen korostaa, että erityisesti kalliimpia polkupyöriä varastetaan myyntiin. Koska varastettuja polkupyöriä ostetaan, rikolliset tarjoavat niitä myytäväksi.

Myös varastetun pyörän ostaja saattaa syyllistyä rikokseen ja menettää ostamansa pyörän vastikkeetta. Myyjältä tulee aina pyytää polkupyörän ostokuitti ja tarkistaa myyjän henkilöllisyys. Usein myyjän kiire, halpa hinta, rikkoutuneet lukot, avainten puute ja se, että samalla myyjällä on useita polkupyöriä myynnissä, voi viitata epäselvyyksiin omistussuhteissa.

Määttäsen mukaan polkupyörävarkauksien määrä kasvoi koronavuonna, vaikka rajaliikenne oli erityisen vähäistä.

– Tämä viittaa siihen, että Suomessa varastetut pyörät myös myydään Suomessa.

Muutama vinkki pyörävarkauden varalle:

Laita runkonumero ja irroitettavien osien tunnistenumerot talteen.

Kirjaa ylös pyörän merkki, malli ja koko. Säilytä myös ostokuitti. Ota pyörästä valokuvia.

Kiinnitä pyörä aina rungosta lukolla kiinteään esineeseen. Tässä toimii esimerkiksi U-lukko.

Säilytä arvokasta pyörää sisätiloissa, aina kun se on mahdollista.

Varo ostamasta varastettua pyörää. Tietoisesti varastettua tavaraa ostava voi syyllistyä jopa kätkemisrikokseen.