Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähköpotkulautoja aletaan rajoittaa tiukemmin – osa vuokrayrityksistä jopa valmis estämään niiden käytön yöaikaan

Sähköpotkulautojen yölliset ja alueelliset nopeusrajoitukset astuvat voimaan Helsingissä. Kaikki kolme operaattoria sitoutuivat liikenneturvallisuuden edistämiseen liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan (sd.) koolle kutsumassa kokouksessa keskiviikkona.

Yhteisiä toimenpiteitä valmistellaan Helsingin kaupungin johdolla, mutta yritykset ilmoittivat valmiutensa rajoituksiin jo nyt.

Helsingissä toimivat vuokrausyritykset Voi, Tier ja Lime sitoutuvat vapaaehtoisesti rajoittamaan nopeuksia yöllä koko kaupungin alueella ja keskustassa myös päivällä.

Osa vuokrausyrityksistä on valmis myös kokonaan estämään sähköpotkulaudan käytön yöaikaan tai rajoittamaan saatavuutta suosituimmilla ravintola-alueilla.

Helsingin kaupunki valmistelee myös toimia, joilla sähköpotkulautojen pysäköinti järjestettäisiin siten, ettei vaaraa muille tienkäyttäjille enää aiheudu.

Ministeri Harakka kertoo tiedotteella olleensa tyytyväinen yhteistyön henkeen ja yhteiseen huoleen liikenneturvallisuudesta. Toimenpiteisiin on ryhdyttävä heti, eikä odotettava hitaasti valmistuvaa lainsäädäntöä.

Kansalaisilta, joita sähköpotkulautailijat pelottavat, on tulvinut palautetta myös ministeriöön. Erityisesti jalankulkijat, ikäihmiset ja liikuntarajoitteiset kertoivat Liikenneturvan tutkimuksessa kokeneensa turvallisuutensa heikentyneen.

– Vaaratilanteita syntyy, kun liikennesääntöjä ei noudateta. Sähköpotkulaudat rinnastuvat lainsäädännössä polkupyöriin, joilla ei saa ajaa jalkakäytävällä. Lisäksi laki velvoittaa varomaan muita tienkäyttäjiä. Humalassa ajoa on vaikeutettava, mikä puolestaan vähentäisi kuljettajien onnettomuuksia, Harakka toteaa tiedotteessa.

Vuokrausyritykset sitoutuivat esittämään liikennesäännöt selkeästi sekä sovelluksessa että nettisivuillaan. Käyttäjän on syytä ymmärtää ja hyväksyä vaatimukset ehtona vuokraukselle.

Kaikki vuokrausyritykset tekevät myös tahollaan käytännön toimia humalassa ajamisen vähentämiseksi ja poistamiseksi.

– Esitämme, että poliisille tulisi valtuus estää humalaisen liikkeelle lähtö polkupyörällä tai sähköpotkulaudalla. Moni ei myöskään tiedä, että toiselle aiheutetuista vahingoista joutuu vastuuseen rikoslain nojalla. Öinen päähänpisto voi johtaa karuihin seurauksiin, Harakka muistuttaa.