Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Drone aiheutti vakavan vaaran Helsinki-Vantaalla – Lensi läheltä nousussa olleen matkustajakoneen siipeä

Vastuuton dronen lennättäminen Helsinki-Vantaan lentokentän läheisyydessä aiheutti suuren vaaran kentältä lähteneelle matkustajakoneelle. Lentokoneen miehistö havaitsi kauko-ohjatun laitteen lähellä oikeaa siipeä, kun lentokone oli noin 400 metrin korkeudessa.

Dronen lennätyspaikan on arvioitu olleen kentän suojaksi perustetulla vyöhykkeellä, jolla lennättäminen on sallittu maksimissaan 15 metrin korkeudella alueella sijaitsevien esteiden yläpuolella.

– Suurempi lennätyskorkeus edellyttää ilmaliikennepalveluntarjoajan lupaa. Dronen lennättäjällä ei ole ollut lennonjohdon lupaa lennättämiseen, johtaja Jari Pöntinen Traficomilta kertoo tiedotteessa.

– Lentokoneen siipeen osuva lennokki voi aiheuttaa suurta vahinkoa, ja tilanne on ollut erittäin huolestuttava.

Tapaus sattui toukokuun 13. päivänä aamupäivällä.

Ilmailua on paikoin rajoitettu kielto- ja rajoitusalueilla, ja niillä myös dronejen lennättäminen on kiellettyä ilman erillistä lupaa. Pysyvistä ilmailun kielto- ja rajoitusalueista on säädetty asetuksessa. Lisäksi tietyillä vyöhykkeillä voidaan pelkästään dronejen lennätystä rajoittaa tai kokonaan kieltää ja esimerkiksi suurten yleisötapahtumien suojaamiseksi voidaan perustaa tilapäisiä kielto- ja rajoitusalueita, jotka dronelennättäjienkin tulee huomioida.

Vuodenvaihteessa voimaan astuneet uudet säännöt edellyttävät droneoperaattoreilta rekisteröitymistä. Rekisteröinnin ulkopuolelle jäävät vain ne, jotka lennättävät alle 250 grammaa painavia kamerattomia tai leluiksi määriteltyjä laitteita.

–Dronelennättämisen kasvava suosio on lisännyt myös dronejen aiheuttamia vaaratilanteita. Rekisteröityminen antaa mahdollisuuden valvoa paremmin lentotoimintaa, kun tiedetään kuka lennättää ja mitä, tiiminvetäjä Esa Stenberg Tarficomilta toteaa.