Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuulilasin harmaa kalvo estää näkemästä etenkin vasta-auringossa – puhdistaminen ennen matkaa on tärkeä liikenneturvallisuusteko

Kesälomalla etenkin pitkällä ajomatkalla on huolehdittava kuljettajan virkeydestä. Sitä heikentää huomattavasti, jos kuljettaja joutuu ponnistelemaan ja siristelemään silmiään nähdäkseen autosta ulos, muistuttaa Autoalan tiedotuskeskus tiedotteessaan.

Tuulilasiin kertyy erityisesti kesällä pölyä ja likaa, joka pinttyy harmaaksi kalvoksi. Kalvo häiritsee havainnointia varsinkin vasta-auringossa. Tästä on haittaa maantieliikenteen lisäksi taajamissa.

Esimerkiksi suojatielle astuvaa jalankulkijaa on vaikeaa nähdä likaisen tuulilasin läpi auringon paistaessa silmiin. Myös hyönteiset likaavat tuulilasia ja häiritsevät autoilijan näkyvyyttä.

Ennen matkalle lähtöä on syytä varustautua aurinkolaseilla ja käyttää pari minuuttia aikaa tuulilasin sisä- ja ulkopinnan ja pyyhkijänsulkien huolelliseen puhdistamiseen lasinpuhdistusaineella. Lasin pitäminen puhtaana lisää myös sen käyttöikää.

Likainen, kulunut tai rikkinäinen tuulilasi vaikeuttaa havainnointia autosta erityisesti auringon paistaessa. Tuulilasin puhdistaminen ja tarvittaessa vaihtaminen uuteen tekee ajamisesta mukavampaa ja turvallisempaa.

Lasin naarmuuntumista voi ehkäistä vaihtamalla pyyhkijänsulat säännöllisesti uusiin ja käyttämällä riittävästi pesunestettä tuulilasia pyyhittäessä. Kiveniskemiltä ja halkeamilta on vaikea täysin välttyä, mutta riittävät turvavälit pienentävät niiden todennäköisyyttä.

Kirkkaasti turvallisin -kampanjassa autoalan insinööriopiskelijat tarkastavat syyskuun alussa veloituksetta tuulilaseja ABC-asemilla Lohjalla, Hämeenlinnassa, Lappeenrannassa, Oulussa, Seinäjoella ja Raisiossa. Kampanjan järjestävät Autoalan Keskusliitto, Saint-Gobain Autover, Autoliitto, Onnettomuustietoinstituutti ja Liikenne- ja viestintävirasto Traficom