Lohjan asuntomessualueen pilottihankkeessa osuuskunnan asuntoon järven rannalle pääsi 7 000 euron pääomalla: "Minusta tämä on briljantti malli"

Pilottihanke: Kolmen paritalon osuuskuntamallissa yhdistyy elementtejä vuokra-, asumisoikeus- ja omistusasumisesta.

ARA:n ylijohtaja Hannu Rossilahden mukaan asunto-osuuskunnat voisivat tuoda markkinoille uuden edullisen ja asukaslähtöisen asumisvaihtoehdon pienin julkisin kustannuksin. Tätä lähdettiin kokeilemaan Asuntomessuilla Lohjalla, jossa asuntomessualueen kolmen paritalon osuuskuntaan pääsee kiinni ilman henkilökohtaista asuntolainaa.

Käytännössä asuntomessualueelle rakennettuun Asunto-osuuskunta Hiidenkotiin pääsee asumaan vain 7 000 eurolla. Tämän lisäksi osakkaat maksavat osuuskunnalle kuukausittaista vuokraa.

Liittyessään osuuskuntaan asukas ostaa samalla itselleen käytännössä elinikäisen asumisoikeuden ja mahdollisuuden vaikuttaa asumiseensa osuuskunnan jäsenenä niin hallitustyöskentelyssä kuin osuuskuntakokouksissakin. Asumisen menot muodostuvat todellisten kulujen mukaan.

– Nyt toivotaan, että messujen kautta ideologia jalostuu eteenpäin ja tällaisille hankkeille saadaan jatkoa. Minusta tämä on briljantti malli ja hieno uusi asumisen omistusmuoto. Menee yleensä vähän selittelyksi, miten tämä eroaa asumisoikeudesta, ja yleishyödyllisyyden status on tässäkin vahva. Osuuskunnassa kaikki tehdään asukkaita varten ja asukkaan omarahoitus on asumisoikeusasuntoa alhaisempi, Asuntomessujen operatiivinen johtaja Heikki Vuorenpää sanoo.

Asunto-osuuskunta Hiidenkodin perustajajäsen on Suomen Asuntomessut. Rakennuttamisen hinta on omakustannetasoa – ilman rakennuttajan liikevoittoa.

Heikki Vuorenpää on ollut mukana sekä rakennuttamisessa että hallinnollisella puolella alusta loppuun asti. Hän kertoo hankkeen onnistuneen juuri niin hyvin kuin olemassa olevilla lähtökohdilla voi olettaa. Ensin pilotoitiin juristin kanssa säännöt sekä hankkeen hallinnollinen asema.

– Asunto-osuuskunta sopii asumisen pysyvyyttä arvostavalle ihmistyypille, Vuorenpää toteaa.

Vuorenpään mukaan toteutus on elänyt projektin edetessä ja siihen liittyvät muutokset on sovittu yhdessä osuuskunnan jäsenten kanssa.

– Lohjan kaupunki ei ole mukana osuuskunnassa, mutta muuten hoitanut oman tonttinsa hyvin, Vuorenpää kehuu.

Asuntomessut Lohjalla 2021 -projektin vetäjä Mirka Härkönen on samoilla linjoilla.

– Suomen asuntopolitiikassa on haasteita ja asuminen on kallista. Osuuskunta on mielenkiintoinen pilottihanke. Haastavakin, sillä lainsäädäntöä ei ole vielä olemassa, projektipäällikkö Mirka Härkönen toteaa.

Myös Härkönen korostaa sitä, että osakuntalaiset voivat vaikuttaa omiin kuluihinsa. Ensiasunnon hankkijalle tilaisuus on hieno. Tai miksei sellaisellekin, joka haluaa välttyä isolta henkilökohtaiselta asuntolainalta.

Kaikki asunnot ovat saaneet Mirka Härkösen mukaan jo asukkaat. Hakemuksia asuntoihin tuli mukavasti. Härkösen mukaan ei tulvimalla, mutta kuitenkin niin, että valintaa tehtiin.

– Mielenkiinnolla odotan, miten osuuskunta lähtee käyntiin.

– On hienoa, että ihmiset kokeilevat uutta, Härkönen sanoo.

Sanaselitys

Mikä on asunto-osuuskunta?

Asunto-osuuskunta on uusi vaihtoehto omistus- ja vuokra-asumisen välille.

Osuuskunta vastaa asumisturvaltaan ja monilta muilta piirteiltään omistusmuotoista asumista, mutta on kuitenkin hinnaltaan säänneltyä.

Pois muuttaessaan asukas saa osuutensa myynnistä enintään maksamansa liittymismaksun (indeksillä korotettuna). Toisin kuin asumisoikeusasunnoissa, osuuskunnalla ei ole velvoitetta ostaa osuutta.

Kunnat voivat olla aktiivisia asunto-osuuskuntien perustajia ja tarjota kuntalaisille tätä kautta mahdollisuutta kohtuuhintaiseen rakennuttamiseen.

Mitä maksaa?

Asunto-Osuuskunta Hiidenkodissa asumaan pääsee 7 000 euron pääomalla. Osuusmaksu on 1 000 euroa ja liittymismaksu 6 000 euroa.

Lisäksi osuuskunnan jäsenet maksavat osuuskunnalle vuokraa. Asuntokohtainen vuokra on 1 350 euroa/kk.

Osuuskunnan vuokralla maksetaan rakennuksia osuuskunnan omaksi, ja siihen sisältyvät seuraavat kustannukset: rahoituskustannukset (lainanlyhennys ja korko), tontin vuokra, kiinteistövero sekä hallinto, huolto ja isännöinti.

Lähde: Asuntomessut.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut