Vantaa tarkkailee uimavesien laatua vaadittua paremmin – Uudet suositukset tulevat loppuviikosta

Uimavesistä otetaan näytteet seuraavan kerran tiistaina 13. heinäkuuta. Arkisto/Armi Suojanen

Tiina Örn

Uimarantaveden laatua arvioidaan säännöllisesti otettavien vesinäytteiden avulla. Seuraavat näytteet Vantaan uimarannoilta otetaan tiistaina 13. heinäkuuta ja tulokset niistä tulevat loppuviikosta. Tulokset on nähtävillä uimarantojen ilmoitustauluilla ja kaupungin nettisivuilla.

Isojen uimarantojen, kuten Kuusijärven ja Vetokannaksen rantojen vedenlaatua tulee EU:n määrätysten mukaan tutkia kerran ennen uimakauden alkua ja vähintään kolme kertaa uimakauden aikana. Vantaalla otetaan näytteet kerran ennen uimakauden alkua ja kuusi kertaa uimakauden aikana eli aina kahden viikon välein.

Asetuksen mukaan Leppäkorven maauimalan ja Keravanjoen uimarantojen vedestä riittäisi kesän aikana kolme näytettä. Vantaalla otetaan kuitenkin yksi näyte ennen uimakauden alkua ja viisi kesän aikana. Lisäksi veden laatua seurataan tehostetusti runsaisiin sateisiin liittyen.

Keravanjoen uimarantojen vedenlaatu on ajoittain huono. Ympäristökeskus suosittelee välttämään uimista runsaiden sateiden jälkeen Havukosken, Matarin ja Nikinmäen uimarannoilla. Juhannusviikolla 24. kesäkuuta rankkasateen jälkeen otettujen näytteiden laatu oli huono. Näytteissä oli ohjearvon ylittävä määrä suolistoperäisten enterokokkibakteereja. Veden laadun katsotaan olevan hyvä, kun suolistoperäisten enterokokkibakteerien määrä on alle 400 pmy/100 ml. Nikinmäen uimarannalla suolistoperäisten enterokokkibakteerien määrä oli juhannusviikolla 600 pmy/100 ml ja Matarissa 900 pmy/100 ml. Ympäristökeskuksesta korostetaan, että näytteeenotosta on nyt jo aikaa.

Kuusijärven ja Vetokannaksen veden laatu on ollut koko alkukesän ajan hyvä. Leppäkorven maauimalassa yksi näyte oli huono, mutta uusintanäytteessä laatu todettiin hyväksi.

Helsingin kaupunki tiedotti jo alkukesästä, että se suosittelee välttämään uimista Marjaniemen, Pikkukosken, Pakilan ja Tapaninvainion uimarannoilla tänä kesän, koska rannoilta aiempina vuosina otetuissa uimavesinäytteissä on ajoittain havaittu kohonneita suolistoperäisten bakteerien pitoisuuksia. Näistä muut paitsi Marjaniemi sijaitsevat Keravanjoen rannalla.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut