Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaiset ja ruotsalaiset eri linjoilla asumisessa – yhdet painottavat rauhaa, toiset sosiaalisuutta

Suomalaisia pidetään perinteisesti pohjoismaisia naapureitaan yksityisempinä luonteina. Pohjoismaisen asumisbarometrin mukaan tämä ei ole tuulesta temmattu väite.

Siinä missä ruotsalaiset ja norjalaiset haluavat useammin kotinsa olevan paikka, jossa tavataan ystäviä ja pidetään sosiaalisia tilaisuuksia, suomalaisille koti on enemmän levon ja rauhoittumisen paikka.

55 prosenttia barometriin vastanneista suomalaisista kokee kodin tärkeimmän ominaisuuden olevan se, että koti on paikka rauhoittua ja levätä. Ruotsalaisista kodin rauhaa pitää tärkeimpänä asiana 40 prosenttia.

Suomalaista vain 10 prosenttia kokee kodin tärkeimmäksi toiminnoksi sen, että siellä voi tavata ystäviä ja osallistua sosiaalisiin tilanteisiin. Ruotsalaisista näin kokee puolestaan joka neljännes.

Tutkimuksessa selvisi myös, että siinä missä ruotsalaisista 28 prosenttia on valmis maksamaan ylimääräistä saadakseen taloyhtiöön vieraskäyttöön soveltuvan tilan, suomalaista samaan on valmis vain 9 prosenttia.

Suomalaiset vaikuttavat myös olevan hiukan pohjoismaalaisia naapureitaan edellä ympäristöystävällisessä asumisessa. Asumisbarometrin tuloksista käy ilmi, että lähes kaksi kolmasosaa (64 prosenttia) suomalaisista ottaa jollain tavalla ympäristöasiat ja kestävän kehityksen huomioon asuntoa ostaessaan. Lukema on selkeästi korkeampi kuin Ruotsissa (56 prosenttia) ja Norjassa (55 prosenttia).

Aiemmin keväällä tehdyssä Suomalaiset asuntokaupoilla 2021 -tutkimuksessa puolestaan selvisi se, että suomalaiset arvostavat asumisviihtyvyydessä eniten hyvää asuinaluetta (56 prosenttia vastaajista) ja luonnon läheisyyttä (41 prosenttia vastaajista).

Pohjoismainen asumisbarometri toteutettiin maaliskuussa 2021 ja siihen vastasi yhteensä 4500 vastaajaa Suomesta, Ruotsista ja Norjasta. Vastaajia oli 1500 maata kohti. Barometrin toteutti tutkimusyhtiö Kantar Sifo. Tutkimuksen teetti JM-konserni, johon rakennusyhtiö JM Suomi kuuluu.