Hellettä torjutaan kaupungin tiloissa kotikonstein – Vantaan uusissakaan päiväkodeissa ei ole jäähdytinjärjestelmiä

Kuumuus: Jäähdytinjärjestelmiä on toistaiseksi vain joissakin vanhusten hoivakodeissa, kuten Katriinan sairaalassa ja Myyrinkodissa sekä osassa terveysasemia.

Tikkurilan päiväkodissa hyrräävät useat tuulettimet. Pelaamassa veljekset Kasper ja Elias sekä varhaiskasvatuksenopettaja Inka Leppänen. Armi Suojanen
Armi Suojanen

Armi Suojanen

Kuumuus hiipii pitkän hellejakson aikana rakennuksiin ja osansa siitä saavat myös julkiset tilat, kuten päiväkodit ja hoitolaitokset. Niiden sisäilma muuttuu tukalaksi, kun hellettä jatkuu pitkään.

Jäähdytinjärjestelmiä ei ole asennettu yhteenkään päiväkotiin Vantaalla, ei edes uusimpiin, kuten puolitoista vuotta sitten avattuun Tikkurilan päiväkotiin. Siellä sisälämpötilat voivat nousta 28–30 asteeseen. Lämmintä ilmaa tuo sisään ilmastointi, jonka on oltava päällä.

Käytössä on monenlaisia kikkoja, jotta olosuhteet olisivat siedettävät. On tuulettimia ja kaihtimia ikkunoihin ja työtä tauotetaan, kertoo Tikkurilan päiväkodin johtaja Marika Haaparanta.

– Olemme hankkineet kivennäisvettä ja enemmän hikoilevat voivat käydä suihkussa kesken työpäivän, Haaparanta jatkaa.

Pihalla on varjoisia paikkoja kaikille ja lapsilla on mahdollisuus vesileikkeihin ja -suihkuihin. Heidän nestetasapainosta huolehditaan.

Sisätiloissa lapsia kiusaa lämmin ilma lähinnä silloin, kun he lepohuoneessa yrittävät saada unenpäästä kiinni. Uni ei meinaa tulla, kertoo varhaiskasvatuksenopettaja Inka Leppänen.

Asenne ratkaisee.

Päiväkodinjohtaja Marika Haaparanta

Haaparanta sanoo, että vaikka sisällä on kuuma, henkilökunnalla on ollut hyvä henki.

– Asenne ratkaisee.

Toki Haaparantakin haluaisi, että päiväkodin sisälämpötila olisi alempi, mutta ihan ruokakauppojen viileyttä hän ei toivo.

– Ainakin niihin päiväkoteihin, jotka ovat vakituisesti heinäkuussa auki, voisi tulla jotain viilennystä.

Tikkurilan päiväkoti on yksi niistä.

Sisätilojen lämpöä hillitään muun muassa kaihtimilla, kertoo Tikkurilan päiväkodin johtaja Marika Haaparanta. Armi Suojanen

Vantaan rakennuttajapäällikkö Juha Vuorenmaa sanoo, että jäähdytysjärjestelmien rakentaminen kaupungin omistamiin tiloihin ei ole vielä merkittävästi ”noussut tapetille”.

– Toistaiseksi erillisiä jäähdytinjärjestelmiä ei ole tehty. Poikkeuksina ovat vain jotkin vanhusten hoivakodit, kuten Katriinan sairaala ja Myyrinkoti sekä osa terveysasemista.

– Korson vanhustenkeskukseen asennetaan tänä kesänä ikkunakalvotuksia vähentämään auringon tuomaa lämpökuormaa. Eli lämpökuormaa alennetaan ”rakenteellisin keinoin”, Vuorenmaa sanoo.

Jäähdytinjärjestelmien hankkimisen puntaroinissa on huomioitava monta näkökulmaa.

– Siinä taistelevat energiankulutus, ilmastonmuutos ja jäähdytys, Vuorenmaa sanoo.

Kotitalouksissa suosituista ilmalämpöpumpuistakaan ei ole isoihin tiloihin helpotuksen tuojaa.

– Yksi ilmalämpöpumppu pystyy viilentämään noin 150 neliötä ja päiväkoti voi olla esimerkiksi 2 000 neliötä, joten pelkästään siihen tilaan niitä tarvittaisiin 15 kappaletta, Vuorenmaa laskee.

Avi muistuttaa ja suosittelee

Taukoja ja viilennystä

Etelä-Suomen aluehallintovirasto suosittelee, että 28–33 asteen lämpötilassa yhtämittainen työskentelyjakso saa olla enintään 50 minuuttia tunnissa.

Yli 33 asteen lämpötilassa yhtämittainen työskentelyjakso saa olla enintään 45 minuuttia tunnissa.

Työntekijän on siis voitava joko tehdä työtä 10–15 minuuttia tunnissa viileämmässä työtilassa tai tauottaa työtään viileämmässä.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut