Koiria on jätetty helteellä autoon myös Vantaalla – Poliisi: Tapausten määrä on suuri ja jokainen tapaus on liikaa

Auton lämpötila kohoaa muutamassa minuutissa saunalukemiin, muistuttaa SEY:n toiminnanjohtaja. Selitykseksi ei siis käy, että koira jätettiin autoon vain vähäksi aikaa. Kuvituskuva. Arkisto/Jaakko Avikainen

Tiina Örn

Länsi-Suomen poliisi tviittasi lauantaina Turussa autoon paahtumaan jätetystä koirasta. Omistajaa ei tavoitettu, ja poliisi murtautui autoon pelastamaan veteläksi menneen koiran.

Koiria on jätetty tämän kesän hellepäivinä autoon myös Vantaalla, vahvistaa komisario Jarmo Ojala Itä-Uudenmaan poliisista.

Tapauksia on tänä kesänä kirjattu Itä-Uudenmaan poliisin alueella 29 ja Vantaalla kymmenkunta.

– Onhan tapausten määrä suuri ja jokainen tapaus on liikaa, Ojala sanoo.

Kun poliisi havaitsee lämpimällä ilmalla autoon jätetyn koiran tai saa asiasta ilmoituksen, ensimmäiseksi pyritään tavoittamaan auton omistaja. Mikäli omistajaa ei saada kiinni, poliisi vapauttaa koiran auton ikkunan rikkomalla.

– Koiran jättäminen autoon voi johtaa rikosepäilyyn. Nimike on eläinsuojelurikos, Ojala toteaa.

Ojala on kuullut koiran kuumalla autoon jättäneiden selityksiä.

– Tavallisesti selityksenä on se, että koira jätettiin autoon vain hyvin lyhyeksi ajaksi tai että ikkunat olivat avoinna.

SEY Suomen eläinsuojelun toiminnanjohtaja Maria Lindqvist huokaisee selitykset kuullessaan.

– Jokaisen luulisi ymmärtävän, ettei ikkunoiden auki jättäminen auta asiaa yhtään, jos ulkona on kuumempi kuin sisällä. Tällä helteellä sen huomaa kotonakin.

Miksei viesti mene perille, vaikka asiasta tiedotetaan jatkuvasti? kysyy Lindqvist.

– Me olemme tästä asiasta kampanjoineet 10 vuotta, mutta näköjään työtä riittää.

Lindqvist ihmettelee myös selitystä, että koira on autossa vain hetken.

– Sitähän on testattu ja havaittu, että lämpötila nousee autossa muutamissa minuuteissa saunalukemiin. On myös muistettava, ettei lemmikkielämillä ole samaa lämmönpoistamiskykyä kuin ihmisillä.

Lindqvist pohtii, mitä ihmiset tarkoittavat lyhyellä ajalla.

– On ymmärrettävää, että koira jätetään autoon, jos kysymys on alle minuutista ja vain noustaan autosta vaikkapa laittamaan kirje laatikkoon. Mutta jos kyse on useista minuuteista, saati kymmenistä minuuteista, niin koiran jättäminen lämpimällä autoon ei ole sallittua. Silloin ei puhuta lyhyestä ajasta.

Joskus ilmoitus autossa hätää kärsimässä olevasta koirasta osoittautuu turhaksi.

– Tänä kesänä ainakin yhdessä tapauksessa Vantaalla autossa oli hyvä ilmastointi ja sisälämpötila oli vain noin 16 astetta. Koira voi hyvin, Ojala sanoo.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut