Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kesäteatteri: Risto Räppääjän maailmassa ikäroolit eivät noudata kaavaa.

Kotiseututalo Påkaksen pihapiiriin pelmahtavat elokuussa Risto Räppääjä, Nelli Perhonen, Rauha ja Elvi Räppääjä sekä muutama muukin Sinikka Nopolan ja Tiina Nopolan kirjoista tuttu hahmo tarinassa Risto Räppääjä ja nukkavieru Nelli, joka ilman koronapandemian väliintuloa olisi nähty viime kesänä.

– Yhtä henkilöä lukuun ottamatta saimme kuitenkin kasaan saman työryhmän, jolla viime vuonna ehdimme käydä läpi yhden lukuharjoituksen, ennen kuin kaikki kiellettiin. ohjaaja Carita Välitalo iloitsee.

Luvassa on hyväntuulista, kommellusten ja väärinkäsitysten siivittämää menoa. Välitalo kertoo nähneensä lapsensa kanssa Risto Räppääjä -elokuvia, mutta muuten hahmot eivät ole hänelle erityisen tuttuja.

– Ehkä siksikään kädet eivät ole tuntuneet mitenkään sidotuilta. Käsikirjoitus toki johdattaa hahmojen rakentamista tiettyyn suuntaan, mutta ei niitä ole ollut tarvis lähteä kopioimaan eikä myöskään tekemään täysin päinvastaisiksi.

Välitalo pohtii, että esimerkiksi leffoissa aikuiset nousevat ehkä lapsia näkyvämmiksi hahmoiksi, koska pöljyys tekee heistä niin hauskoja.

Räppääjissä lapset ovat järjen ääni ja aikuiset hölmöilevät. Varmasti lapsikatsojista on myös hauskaa, kun he saavat hämmästellä, miksi aikuiset tekevät aivan toisin kuin pitäisi.

Räppääjissä lapset ovat järjen ääni ja aikuiset hölmöilevät.

Pääroolissa esiintyvä 16-vuotias Raul Nyberg uumoilee, että tuttuun hahmoon saattaa monella katsojalla liittyä omassa mielessään tietty odotus.

–  Pitää pystyä tekemään rooli niin, että kukaan ei pettyisi, hän kiteyttää haasteen.

Oma ikä on antanut jo enemmän elämänkokemusta, mutta samalla nuoruudesta on etunsa noin 10-vuotiaan rooliin uppoutumisessa.

– Tietää, millaista on olla Riston ikäinen.

Nyberg tunnustaa, että Tikkurilan Teatteri- ja Sirkuskoulu ei häntä juurikaan kiinnostanut muutama vuosi sitten.

– Mutta menin, kun äitini minut sinne ilmoitti, ja nyt olen ihan tyytyväinen. Haalin itselleni koko ajan lisää kaikenlaisia proggiksia.

Nyberg hallitsee myös tuuban soiton, mutta on lopettanut sen opiskelemisen ja ykkösharrastus on selvä.

– Aion jatkaa teatterin parissa, mahtavaa olisi tehdä sitä joskus työkseenkin.

Tikkurilan Teatterin harrastajanäyttelijä Minna Laine on koeteltu jo monissa rooleissa, mutta kesäteatterihommissa hän on ensimmäistä kertaa.

– On ihan uusi juttu olla esittämässä ulkona sään armoilla ja teknisestikin tekeminen on erilaista äänenkäytön ja liikkumisen kannalta, jotta kaikki välittyisi katsomon viimeisessäkin rivissä istuville.

– Rooliani Rauha Räppääjänä on superhauska tehdä. Hän on sellainen vähän höpsähtänyt, hassu tyyppi, Odotan todella innolla, mitä lapset tykkäävät esityksestemme.

Risto Räppääjän ystävää Nelli Nuudelipäätä esittävä Emma Winnet, 15, nostaa yhdeksi näytelmän kutkuttavuudeksi sen, kuinka yleisö ikään kuin tietää näyttämöllä olevia paremmin, mitä siellä tapahtuu.

– Se tuo näyttelemiseen ihan oman juttunsa.

Myös Winnet on jo vannoutunut teatteriharrastaja.

– Ysiluokan jälkeen aion pyrkiä ilmaisutaidon lukioon.

Yksi haave on jo toteutunut.

– Näin kesäteatterissa muutama vuosi sitten Heinähattu ja Vilttitossu -esityksen. Silloin jo ajattelin, että olisipa tosi kiva päästä tekemään jotain tuollaista.

Risto Räppääjille ominainen värimaailma näkyy Påkaksessakin asuissa ja hillitysti myös lavastuksessa.

– Vehreä Påkas punamultaisine aittoineen on jo sinällään niin viehättävä, että ei siihen kauheasti ole tarvis mitään lisätä, ohjaaja toteaa.