HSL vahvistaa: Poikkeustilanne voi oikeuttaa matkustamaan AB-lipulla Tikkurilaan ja BC-lipulla Keravalle

AB-lipulla voi olla oikeus matkustaa poikkeustilanteessa Tikkurilaan ja BC-lipulla Keravalle. Asia vahvistetaan Helsingin seudun liikenteen (HSL) viestinnästä.

Käytännössä aina junaliikenteen häiriötilanteissa ja silloin, kun junan pysähtymispaikat poikkeavat normaalista, matkustajilla on lupa matkustaa vyöhykkeelle, jolle matkustamiseen lippu ei tavallisesti oikeuta. Käytännöllä varmistetaan se, että matkustaja pääsee vyöhykerajan yli asemalle, jossa hän voi vaihtaa paluusuunnan junaan ja pääsee päämääränään olevalle asemalle.

Käytäntö koskee pääkaupunkiseudun liikenteessä välillä Helsinki-Riihimäki useimmiten tilanteita, joissa juna ei pysähdy tavalliseen tapaan väliasemilla Pasilan ja Tikkurilan välillä tai Tikkurilan ja Keravan välillä.

Jos Puistolaan menossa oleva matkustaja on lähijunassa, joka ei poikkeuksellisesti pysähdy Puistolassa, hänellä on oikeus matkustaa AB-lipulla Tikkurilaan ja vaihtaa siellä Helsingin suuntaan kulkevaan junaan, joka pysähtyy Puistolassa.

Toinen esimerkki on tilanne, jossa juna ei poikkeuksellisesti pysähdy Tikkurilan ja Keravan väliasemilla. Silloin matkustajalla on oikeus käydä BC-lipulla Keravalla ja vaihtaa siellä Kerava-Tikkurila reitin väliasemilla pysähtyvään paluujunaan.

Tänä kesänä, 29. elokuuta asti, osa I-junista ei ratatöiden vuoksi pysähdy tavalliseen tapaan Pukinmäen, Malmin, Tapanilan ja Puistolan asemilla, vaan ne jatkavat suoraan Oulunkylästä Tikkurilaan.

HSL:n liikennesuunnittelija Markus Elfström kuitenkin toteaa, että periaatteessa oikeus matkustaa Tikkurilaan AB-lipulla ei tänä kesänä koske väliasemat ohittavaan I-junaan epähuomiossa astuneita.

Syynä on se, että vain joka toinen I-juna ohittaa suunnitellusti väliasemat, muutoksesta on tiedotettu ja muutokset näkyvät myös Reittioppaassa.

– Lisäksi Tikkurilaan asti matkustamisesta ei ole hyötyä, koska seuraavalla I-junalla on aikaisemmin tai samaan aikaan perillä. Eli nyt jos matkustaja on väärässä junassa, ohje kuuluu, että hänen kannattaa jäädä pois Oulunkylässä ja odottaa seuraavaa I- tai K-junaa, joka pysähtyy väliasemilla.

Mitä, jos esimerkiksi Malmille I-junalla matkustava tajuaa olevansa väärässä junassa vasta junan pyyhältäessä ohi Malmin?

– Mikäli epähuomiossa päätyy jatkamaan Oulunkylästä väärällä junalla, ei toki jää muuta vaihtoehtoa kuin matkustaa Tikkurilan kautta. Matkalippujen tarkistustilanteessa viime kädessä tarkastajilla on mahdollisuus harkintaan, että katsotaanko vyöhykerajan ylitys tahalliseksi vai ei.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut