Vantaa on pääkaupunkiseudun ykkönen asuntosijoittajien listalla – Mistä asiantuntijat ostaisivat Vantaalta asunnon?

Vantaa on asuntosijoittajien mielestä pääkaupunkiseudun houkuttelevin kaupunki, kertoo Suomen Vuokranantajien vuoden 2021 kaupunkilistaus.

Vantaan vahvuuksia ovat keskeinen sijainti pääkaupunkiseudun työmarkkinoilla ja hyvät liikenneyhteydet Helsinkiin, muualle maahan sekä maailmalle.

–  Vantaa on viime aikoina kehittynyt pääkaupunkiseudun kaupungeista suhteellisesti nopeimmin. Vantaa saa maankäyttöpolitiikastaan ja rakennuslupien myöntämisestä paljon parempaa palautetta kuin Espoo ja Helsinki, toteaa Suomen Vuokranantajien yhteiskuntasuhdepäällikkö Ville Valkonen.

Kun mukaan otetaan 27 kaupunkia, Vantaa sijoittuu listalla kolmanneksi. Vantaan ohi menevät Tampere ja Turku.

Vantaalla asuntojen arvonnousu ei ole yhtä hurjaa kuin mitä se on joillakin alueilla Helsingissä. Vuokratuotossa Vantaa kuitenkin pesee Espoon ja Helsingin. Se johtuu suurelta osin siitä, että Vantaalla asuntojen hankintahinnat ovat edullisempia kuin muualla pääkaupunkiseudulla, mutta vuokratasossa erot eivät ole yhtä suuria.

– Vantaa oli 27 kaupungin vuokratuottolistauksessa sijalla 12., Helsinki listan jumbona sijalla 27.

Ahkeran rakentamisen ja koronan vuoksi vuokrien nousu on Vantaallakin jonkin verran hidastunut.

– Vuokrat ovat saattaneet jopa laskea, myöntää Valkonen.

Vuokra-asuntojen kysynnän odotetaan kuitenkin elpyvän loppuvuoden aikana.

Vantaan arvioi pääkaupunkiseudun houkuttelevimmaksi Suomen Vuokranantajat ry. Millaisia sijoittajia järjestö edustaa?

– Suurin osa jäsenistämme on riskiä kaihtavia, pitkällä tähtäimellä omaisuuttaan kartuttavia. He haluavat omaisuuden arvon säilyvän ja pikkuhiljaa nousevan.

Valkosen mukaan Suomen Vuokranantajat ry:n jäsenistö arvostaa kaupunkeja, joissa asuntojen vuokraustoimintaan ei liity isoa riskiä, esimerkiksi sellaista, että kaupungin elinvoima olisi riippuvainen yhdestä tai muutamasta työnantajasta.

– Erityisesti jäsenistö arvostaa yliopistokaupunkeja. Toki he arvostavat myös kuntapäättäjien hyvää suhtautumista asuntosijoittamiseen, kaupungin yleistä hyvää imagoa ja kehitysnäkymiä. Kehitysnäkymistä kertovat esimerkiksi väestönkasvuennusteet.

Mistä Vantaalta Valkonen itse ostaisi tällä hetkellä sijoitusasunnon, vaikkapa kaksion?

– En tunne Vantaata niin hyvin, että voisin sanoa aluetta. Sanoisin, että kannattaa suunnata katseensa halutuimpien alueiden liepeille ennemmin kuin kaikista halutuimmille alueille. Kaikista "kuumimmilla" alueilla ovat kaikki muutkin ja se saattaa näkyä hinnoissa.

Miten kysymykseen vastaa Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola?

– Jos yksi kaupunginosa pitäisi nimetä, ostaisin sijoitusasunnon Kivistöstä.

Metsola toteaa Kivistössä olevan tällä hetkellä enemmän tarjontaa kuin kysyntää.

– Ostajan on siksi mahdollista tehdä menestyksekkäästi hintapyyntöjä matalampia tarjouksia, mutta ajan kuluessa ja alueen valmistuessa tilanne tasapainottuu. Tästä asetelmasta sijoittaja saattaa hieman pidemmällä aikavälillä hyötyä.

Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Risto Kyhälä vastaa, ettei hän ostaisi Vantaalta pientä sijoitusasuntoa.

– Vantaalla on tällä hetkellä myynnissä noin 2 000 asuntoa ja yksiöiden hinta on kohonnut korkeaksi. Ostaisin kolmion tai jopa sitä isomman asunnon Tikkurilasta tai Myyrmäestä. 300 000 eurolla saa jo mahtavan perheasunnon.

Kyhälä toteaa yhä useamman vuokralaisen etsivän kaksiota suurempaa asuntoa. Myös kalliimpien vuokra-asuntojen markkinat ovat Kyhälän mukaan kasvaneet.

– Kasvava joukko arvostaa sitä joustavuutta, jota vuokra-asuminen tuo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut