Kierrätysalalla toimivan Tramel Oy:n alueella Virkatiellä kävi noin viikko sitten varkaita. Poliisin tavoittamien varkaiden hallusta löytyi kuparijohtoa ja elektroniikkaromua.

Kerta ei ollut ensimmäinen. Virkatien Kierrätyskadulla on käynyt varkaita tänä vuonna jo kuudesti.

Tramel Oy:n toimitusjohtaja Harri Niukkanen toteaa varkauksien olevan koko materiaalikierrätysalan ongelma. Varkaat eivät kurita vain yhtä yritystä. Niukkanen toimii myös Suomen Romukauppiaiden Liiton hallituksen puheenjohtajana.

– Varkaudet ovat lisääntyneet materiaalikierrätyksen aloilla merkittävästi viime vuosien aikana. Varkaissa käy hyvin monenlaista porukkaa. Ammattirikolliset liikkuvat isojen ja arvokkaiden tavaraerien perässä, ja pienemmät tekijät käyvät varastamassa helposti realisoitavaa tavaraa ja romua.

Varkaiden suosikkeja ovat Niukkasen mukaan muun muassa sähköjohdot, kuparipitoinen materiaali ja katalysaattorit.

– Joskus varkaiden mukaan voi lähteä kokonaisia vaihtolavoja romua tai työkoneita.

Varkaissa käydään myös päiväsaikaan.

– Ihan pokkana ajetaan päivälläkin eri yritystilojen alueelle ja varastetaan vaikkapa akkuja tai kuparia. Yöllä toiminta on sitten vielä hurjempaa, Niukkanen kertoo.

Varkaissa saattaa olla samalla kertaa iso joukko.

– Parhaimmillaan poliisit ovat ottaneet erään yrityksen pihasta kiinni neljä varasta ja sen lisäksi neljä pääsi karkuun.

Varkaiden vierailuja pyritään estämään alueita aitaamalla sekä kameravalvonnalla ja liiketunnistimilla. Yritykset turvautuvat myös omavartiointiin ja vartiointiliikkeiden palveluihin.

Varastettua kierrätysmateriaalia myyvät luovat varjon koko alan ylle, Niukkanen harmittelee.

– Epärehellinen toiminta aiheuttaa merkittävää haittaa Suomen Romukauppiaiden Liiton jäsenyrityksille.

Suomessa pitäisi Niukkasen mukaan selvittää, onko alalla syytä siirtyä kokonaan pois käteiskaupasta.

– Se olisi helpointa toteuttaa lainsäädännöllä. Euroopassa on maita, joissa käteiskauppa on kokonaan kiellettyä. Se on merkittävästi vähentänyt epämääräistä toimintaa ja osaltaan varmistanut, että alalla on vain yrityksiä, joilla on luvat kunnossa, ja jotka raportoivat toiminnastaan läpinäkyvästi asiakkaille ja viranomaisille.

Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen toiminta poikkeaa materiaalikierrätyksen parissa toimivista yrityksistä. Varkaudet ovat kuitenkin tuttu juttu myös Kierrätyskeskuksessa.

– Varastelusta on ollut meillekin harmia. Varkaiden kiinnostuksen kohteena on materiaalikierrätykseen menossa oleva sähkö- ja elektroniikkaromu, josta on jo eroteltu verstaillemme tarkastettavaksi ja korjattavaksi menevät laitteet, toteaa Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen talous- ja tuotantojohtaja Aatos Weckman.

Varkaita on Vantaalla käynyt erityisen usein Kierrätyskeskuksen Havukosken toimipisteessä.

– Ongelma oli pahimmillaan viime vuoden puolella. Varkaita kävi Havukoskella, en sanoisi viikoittain, mutta toistuvasti. Onneksi olemme nyt löytäneet hyvän ratkaisun, jolla varkauksia onnistutaan ehkäisemään.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut