Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla aletaan tarkistaa kaikkien matkustajien koronatodistukset – Rajavartiolaitos apuun

Helsinki-Vantaan lentoaseman terveysturvallisuudesta huolehditaan sunnuntain jälkeen siten, että kaikista THL:n määrittämistä riskimaista tulevien koronatodistukset tarkastetaan, tiedottaa Vantaan kaupunki. Käytännössä koronatodistusten tarkastus koskee lähes kaikkia Schengen-valtioista tulevia matkustajia.

Sisärajatarkastukset EU:n Schengen-valtioista tulevilta poistuvat ja maahantulorajoitukset päättyvät sunnuntaina 25. heinäkuuta.

Aiemmin Rajavartiolaitos on tehnyt vain sisärajatarkastuksia, mutta nyt se jatkaa rajavalvontaa Schengenin ulkorajoilla ja tarkastaa myös koronatodistuksia. Vantaan kaupunki on tehnyt siitä virka-apupyynnön.

Schengen-alueen sisällä koronatodistuksia tarkastavat Vantaan kaupungin terveysviranomaiset.

Tartuntatautilaki velvoittaa, että Suomeen saapuvan matkustajan on näytettävä maahan tullessa EU:n koronatodistus tai muu luotettava todistus rokotussuojasta ja/tai sairastetusta taudista tai todistus edeltävästä negatiivisesta koronatestistä.

Jos matkustajalla ei ole asianmukaisia todistuksia, hänellä on velvollisuus osallistua koronatestaukseen maahantulon yhteydessä sekä niin sanottuun 72 tunnin testiin.

Jos matkustaja esittää maahan tullessaan todistuksen osittaisesta rokotussarjasta tai negatiivisesta testituloksesta, tulee matkustajan osallistua koti- tai oleskelupaikkakunnalla 72 tunnin testiin. Testiin velvoitetun matkustajan henkilötiedot siirretään koti- tai oleskelupaikkakunnan terveysviranomaisille.

Maahantulo helpottuu, jos varaa maahantuloon liittyvät koronatestiajat Finentry-palvelussa.