Vantaa suunnittelee rokotepisteitä, joihon voisi mennä ilman ajanvarausta – käyttöön 1–2 viikon kuluessa

Vantaan walk in -rokotuspisteitä saadaan auki 1–2 viikon kuluessa. Minna Lyytinen/Arkisto
Armi Suojanen

Armi Suojanen

Vantaan kaupunki suunnittelee parhaillaan niin sanotun walk in -rokotustoiminnan aloittamista. Rokotuspisteeseen voisi mennä ottamaan ensimmäisen koronarokotteen ilman ajanvarausta.

Vantaata kannustavat Helsingin myönteiset kokeilukokemukset.

Suunnittelussa on huomioitava sopiva paikka ja se, että rokotteita on riittävästi, sanoo Vantaan ehkäisevän terveydenhuollon palvelupäällikkö Piia Niemi-Mustonen. Hän arvioi, että walk in -toiminta voisi alkaa laajemmin 1–2 viikon kuluessa. Harkinnassa on myös rokotuspisteitä oppilaitoksiin niiden lukuvuoden alkaessa.

Niemi-Mustonen toteaa, että Vantaalla on jo ollut käytössä eräänlainen walk in -mahdollisuus.

– Kesäkuussa avattiin Myyrmäen Energia Areenan rokotuspisteelle walk in -ajanvarauspiste, missä asiakas on pystynyt hoitamaan rokotusten ajanvarauksia. Kävijä on halutessaan saanut pääsääntöisesti rokotuksenkin samalla käyntikerralla.

Vastaavanlainen ajanvarauspaikka tuli maanantaina kauppakeskus Dixin toimisto-osaan, jossa aloitti uusi rokotuspiste.

– Osa on pystytty ottamaan heti rokotukseen, Niemi-Mustonen kertoo.

Tehosterokotukseen eli toiseen rokotukseen pitää edelleen varata aika.

Vantaalla rokotetaan tällä hetkellä "kaikkia mahdollisia ikäryhmiä" eli 16 vuotta täyttäneitä. Lisäksi rokotteita annetaan 12–15-vuotiaille riskiryhmäläisille.

Vantaan rokotekattavuus on melko hyvä, mutta vielä on matkaa siihen, että saataisiin laumasuoja, joka vaatisi kahdesta rokoteannoksesta jopa yli 90 prosentin rokotekattavuuden.

Yi 70-vuotiaista noin 90 prosenttia on saanut jo tehosterokotuksenkin, mutta esimerkiksi kolmikymppisillä ensimmäinen rokote on vasta 60–65 prosentilla, Niemi-Mustonen sanoo.

Hän korostaa, että hyvällä rokotekattavuudella on mahdollisuus osaltaan vaikuttaa tulevaan syksyyn. Lapset ja nuoret pääsevät kouluun ja muun muassa matkustaminen helpottuu.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut