Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Foreca: Helleputket voivat kestää Suomessa jatkossa jopa kuukausia

Kesä on ollut monessa paikassa Suomessa mittaushistorian kuivin. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan havaintoasemalla on satanut heinäkuun aikana vain 2,8 millimetriä. Poikkeuksellisen vähäsateista on ollut paikoitellen muuallakin maan etelä- ja keskiosassa.

Forecan sivulla julkaistussa blogissa kerrotaan lämpö- ja kuivuusputken taustalla vaikuttavasta Pohjois- ja Itä-Euroopan yllä pitkään pysyneestä sulkukorkeapaineesta, joka on saanut Euroopassa aikaan rajusti ilmamassoja jakavan suihkuvirtauksen.

Suomi on jämähtänyt suihkuvirtauksen lämpimälle ja kuivalle puolelle. Tilanne on ollut aivan erilainen esimerkiksi Saksassa, jossa on koettu sateisinta ja koleinta kesäsäätä pitkiin aikoihin. Jos suihkuvirtauksen kylmä "monttu" olisi jämähtänyt pari tuhatta kilometriä idemmäs, olisi viileä sadesää ollut kuluneena kesänä Suomen kohtalo.

Tulevaisuudessa sään ääri-ilmiöiden on arveltu lisääntyvän ilmastonmuutoksen myötä. Pitkäkestoiset sulkukorkeapaineet voivat yleistyä keskileveysasteilla ja sen seurauksena kuluneen kesän kaltaiset kuumat ja kuivat putket tulisivat Suomessa yleistymään. Korkeapaine voisi ääritapauksessa jämähtää päälle jopa kuukausiksi.

Jos Suomen kohtalo on tulevaisuuden kesinä jäädä suihkuvirtauksen lämpimämmälle puolelle, voi kuiva ja kuuma sää jatkua entistäkin pidempään. Forecan blogin mukaan myös täysin vastakkainen kesäsää on mahdollinen. Suomessa voidaan kokea jatkossa viileitä kesiä, jolloin sadetta tulee enemmän kuin koskaan aiemmin.