Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maahantulorajoitukset poistuivat rokotetuilta ja parilta muulta ryhmältä – Näin Suomeen nyt saa tulla

Täyden koronarokotussarjan saaneet voivat tästä päivästä alkaen tulla Suomeen vapaasti mistä tahansa maasta.

Hyväksyttyjä koronarokotteita on seitsemän. THL:n listalta ei löydy Venäjän Sputnik-rokotetta. Toisesta rokotuksesta on pitänyt kulua vähintään 14 vuorokautta.

Suomeen pääsee ilman pakollista terveystarkastusta tai koronatestejä myös, jos on esittää todistus kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronataudista.

Lisäksi niin sanotuista matalan riskin maista voi saapua Suomeen nyt ilman rajoituksia. Näitä maita tai alueita ovat Australia, Hongkong, Islanti, Israel, Kiina, Macao, Puola, San Marino, Singapore, Slovakia, Taiwan, Uusi-Seelanti ja Vatikaani sekä Norjan Omasvuonon, Kaivuonon, Raisin, Koutokeinon, Kaarasjoen, Tenon, Uuniemen ja Etelä-Varangin kunnat.

Tänään päättyi myös sisärajavalvonta. Tämä tarkoittaa, että EU- ja Schengen-maista voi saapua Suomeen vapaasti ilman, että matkan välttämättömyyttä arvioidaan rajalla.

EU:n ja Schengen-alueen ulkopuolelta Suomeen saapumista rajoitetaan edelleen monista maista, jos matkustajalla ei ole esittää todistusta koronarokotussarjasta tai sairastetusta taudista. Rajoittaminen tarkoittaa, että maahan pääsyyn on oltava välttämätön syy.

Rajaliikenne on kuitenkin normaalia Schengen- ja EU-maiden lisäksi myös monista Euroopan ulkopuolisista maista näiden maiden asukkaille, kuten Etelä-Korean ja Kanadan. Lista eri rajoitusten piirissä olevista maista löytyy Rajavartiolaitoksen verkkosivuilta.

Suomeen on mahdollista tulla myös ilman todistusta rokotussarjasta tai puolen vuoden sisään sairastetusta koronataudista, mutta silloin matkustajalla pitää olla todistus joko ennen maahan saapumista tehdystä negatiivisesta koronavirustestistä tai vähintään 14 vuorokautta aiemmin saadusta ensimmäisestä rokoteannoksista. Lisäksi on käytävä testissä 3–5 vuorokauden sisällä Suomeen saapumisesta.

Ennen negatiivisen testituloksen varmistumista on pysyttävä kotona tai majapaikassa.

Ilman todistuksia Suomeen saapuvakin pääsee rajan yli, mutta tulijan on mentävä testiin heti Suomeen saavuttuaan ja uudelleen 3–5 vuorokauden kuluttua.

Pakollisten testien laiminlyönti on tartuntatautilaissa säädetty rangaistavaksi.

Testausvaatimus koskee yli 16-vuotiaita. Laissa määritellään myös joitakin poikkeusryhmiä, joita todistus- ja testivaatimus ei koske.

Suomen kansalaisilla on aina oikeus palata kotimaahan.