Tikkurila Festivaalin koronaturvallisuus saa pyyhkeitä hoitoammattilaiselta – Näin vastaavat tapahtuman järjestäjä ja Vantaan terveyspomo: "Kaveriporukoissa ei pidetä turvavälejä"

Festarikävijät käyttäytyivät keskimäärin tosi hyvin, mutta jotkut saattoivat juhlapäissään unohtaa koronan, sanoo järjestäjän edustaja Matti Markkola.

Tapahtuma-alueella oli noin 8 000 vierasta per festaripäivä. Lukijan kuva

Tuomas Massinen

Hoitoalalla työskentelevä vantaalaisnainen järkyttyi käydessään Tikkurila Festivaalilla viime lauantaina: yleisö ei näyttänyt lainkaan välittävän koronaturvallisuudesta. Nainen kertoo Vantaan Sanomille, ettei festariväki pitänyt turvavälejä eikä hän nähnyt maskeja muilla kuin työntekijöillä.

Tikkurila Festivaalin järjestäneen Nelonen Media Liven markkinointipäällikkö Matti Markkola vakuuttaa, että järjestäjä teki kaiken voitavansa koronaturvallisuuden eteen ja täytti viranomaisten tartuntatautilaissa edellyttämät vaatimukset. Hänestä myös festarikävijät käyttäytyivät ”keskimäärin tosi hyvin”.

– Toki jotkut saattoivat juhlapäissään unohtaa koronan.

Järjestäjät pyrkivät mahdollistamaan turvavälit muun muassa sillä, että kolmipäiväiselle ulkofestivaalille otettiin huomattavasti normaalia vähemmän yleisöä, 8 000 henkeä per päivä.

– Yleisö voi halutessaan pitää turvavälit, sillä alue oli niin väljä.

Vantaan Sanomien saamien valokuvien perusteella moni ei välittänyt turvaväleistä. Markkola muistuttaa, että kaveriseurueet ovat asia erikseen.

Kehotan kaikkia festarilla olleita, joilla on pieniäkin oireita, menemään testiin.

– Kaveriporukoissa ei pidetä turvavälejä, koska niissä luotetaan siihen, ettei kaverilla ole koronaa.

Festarivieraat jonottivat turvatarkastukseen. Lukijan kuva

Markkolan mukaan Vantaan kaupunki jakoi ilmaisia maskeja kävijöille, mutta harva niitä käytti. Hän vierittää vastuuta koronaturvallisuudesta huolehtimisesta myös festarivieraille.

– Tikkurila Festivaali oli kymmenes tapahtumamme tänä vuonna, ja kaikissa tilaisuuksissa on näkynyt sama ilmiö: infoamme yleisölle maskisuosituksesta, mutta aika harvoilla maskeja näkyy. Se on ihmisen oma valinta, koska ulkotiloissa ei ole maskipakkoa.

Markkola uskoo, että koronarokotukset ovat jo vaikuttaneet ihmisten ajattelutapaan.

– Rokotuksia saaneet eivät enää pidä maskeja tai turvavälejä niin tarpeellisina, vaikka suosituksia kannattaisi yhä noudattaa.

Vantaan terveydenhuollon toimialan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö seurasi festivaalin sujumista. Hänestä järjestelyissä tehtiin kaikki mahdollinen turvallisuuden takaamiseksi.

Aronkytö arvioi, että valtaosa kävijöistä piti riittävää 1,5–2 metrin turvaväliä tuntemattomaan ihmiseen ja tutut viettivät tapahtumaa omissa porukoissaan.

Aronkytö pitää kuitenkin ”jossain määrin huolestuttavana” sitä, että paikoin turvavälit eivät toteutuneet.

– Näytti siltä, että lavan edessä oli ajoittain tiukkaa.

Harva kävijä käytti myöskään maskia.

– Kaupungin jakamista kirurgisista maskeista olisi ollut ulkona jonkin verran hyötyä, Aronkytö sanoo.

Vantaa seuraa lähipäivinä, aiheuttaako festivaali koronatartuntoja.

– Valistunut arvioni on, ettei ainakaan suurella mittakaavalla tule tartuntoja. Ulkona riskit ovat huomattavasti pienemmät kuin sisällä. Kehotan kaikkia festarilla olleita, joilla on pieniäkin oireita, menemään testiin, Aronkytö toteaa.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut