Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronakaranteenit ruuhkauttivat Kelan – Sairauspäivärahapäätöstä voi joutua odottamaan jopa 8 viikkoa

Koronakaranteenien ja -eristysten suuuri määrä on ruuhkauttanut sairauspäivärahahakemusten käsittelyn Kelassa.

Lääkärin eristykseen tai karanteeniin tai muuten ansiotyöstä poissa olemaan määräämä voi saada tartuntatautipäivärahaa, jota haetaan Kelasta.

Tällä hetkellä sairauspäivärahahakemuksen käsittely voi kestää jopa 40 arkipäivää eli 8 viikkoa. Nopeimmillaan käsittely kestää 10 arkipäivää ja keskimääräinen aika on Kelan tiedotteen mukaan 26 päivää.

Ruuhka koskee sekä sairauspäivärahaa että osasairauspäivärahaa.

Tällä hetkellä jonossa on 48 000 hakemusta. Tilanne on hieman parantunut kesäkuusta, jolloin jono oli 55 000 hakemuksen pituinen.

– Tilanne on nyt parempi kuin kesäkuussa, mutta ruuhka jatkuu yhä ja uusia hakemuksia tulee tietysti päivittäin, toteaa etuusjohtaja Antti Jussila tiedotteessa.

Hän pahoittelee päätösten viivästymistä.

Kelaan on tänä vuonna tullut jo yli 93 000 tartuntatautipäivärahan hakemusta, Kela kertoo. Ennen koronaepidemiaa hakemuksia tuli vuodessa joitakin satoja.

– Tartuntatautipäivärahan hakemuksia on tällä hetkellä jonossa noin 3 000, eli olemme saaneet pahimman ruuhkan purettua. Teemme kovasti töitä sen eteen, että myös sairauspäivärahan hakemusten ruuhka saadaan purettua, kertoo Jussila tiedotteessa.

Keväällä Kelaan rekrytointiin keväällä uusia etuuskäsittelijöitä ratkaisemaan sairauspäivärahan ja tartuntatautipäivärahan hakemuksia.

Suuri osa sairauspäivärahan ja tartuntatautipäivärahan hakemuksista tulee työnantajilta, jotka maksavat työntekijälle palkkaa sairausloman tai karanteenin ajalta. Kela puolestaan maksaa sairauspäivärahan työnantajalle.

Oman hakemuksen käsittelytilanteesta tulee Kelaan tällä hetkellä paljon kyselyitä.

Kela muistuttaakin, että käsittelytilanne selviää parhaiten kirjautumalla Omakela-palveluun. Verkkopalvelussa näkyy, onko hakemus saapunut Kelaan, onko hakemus ratkaistu, milloin etuus maksetaan ja mitä etuuksia asiakkaalle on viimeksi maksettu.

Muokattu 28.7.2021 kello 14.54: Muokattu alkua niin, että karanteenin lisäksi on mainittu eristys ja muu ansiotyöstä poissa oleminen.