Pula työvoimasta riivaa ravintoloita myös Vantaalla – "Aukioloaikoja joudutaan supistamaan siksi, ettei ole tekijöitä"

Vantaan Yrittäjien toimitusjohtaja pohtii, että työvoimapula saattaa jatkossa näkyä myös siten, että yhä useampi työntekijä vaihtaa alaa. Alalle jääneet joutuvat nyt joustamaan aiempaa enemmän. Arkisto/Katja Juurikko

Tiina Örn

Työvoimasta on ravintola-alalla pulaa myös Vantaalla, Vantaan Yrittäjien toimitusjohtaja Esa Mänttäri toteaa.

– Koronapandemian aikana ravintoloiden aukioloaikoja koskevia määräyksiä on muutettu tosi nopealla aikataululla. Samalla syklillä on kutsuttu työntekijöitä töihin tai sanottu, ettei töitä ole. En ihmettele, että osa työntekijöistä on hakeutunut muille aloille.

Mänttäri on kuullut ravintola-alan työntekijöiden siirtyneen esimerkiksi logistiikka-alalle.

– He kokevat leivän olevan siellä turvatumpi.

Työvoimapula hankaloittaa yrittäjien elämää ja se saattaa jatkossa näkyä myös siten, että yhä useampi työntekijä vaihtaa alaa, Mänttäri pohtii.

– Alalla olevat joutuvat ja saavat tehdä pitkää päivää.

Odotettavissa olevien rajoitusten aiheuttamien vahinkojen minimoimiseksi Mänttäri esittää koronapassia.

– Jotta yrittäjät voisivat pitää toiminnan käynnissä ja työntekijöille olisi töitä, tulisi mahdollistaa se, että edes osa asiakkaista voisi käydä ravintolassa.

Asko Pajari pyörittää Vantaalla kolmea lounasravintolaa. Hänen lounasravintoloistaan yksi on ollut koko korona-ajan kiinni, yksi on ollut auki osan ajasta ja yksi on rajoitukset huomioiden ollut avoinna vähintään take away -ravintolana.

– Korona-aikana liikevaihtomme on pudonnut 40 prosenttia, henkilöstömäärämme on tipahtanut puoleen.

Pajari uskoo tilanteen normalisoituvan syksyyn mennessä. Siksi hän on pian rekrytoimassa lisää väkeä.

– Aiemmin sain säännöllisesti puheluita ravintola-alan ammattilaisilta. He pyysivät, että muistaisin heidät palkatessani seuraavan kerran työntekijöitä. Nyt puheluita ei ole tullut. Kyllähän se jännittää, että ovatko nokkelimmat tekijät lähteneet muille aloille, Pajari sanoo.

Minttiravintolat Oy:n ravintoloitsija Kimmo Bergman muistuttaa ravintola-alan kärsineen työvoimapulasta jo ennen koronapandemiaa.

– Työntekijöiden saatavuus on huono myös Vantaalla. Ensimmäistä kertaa ollaan tilanteessa, jossa ravintoloiden aukioloaikoja joudutaan supistamaan siksi, ettei ole tekijöitä.

Alalta on Bergmanin mukaan poistunut pitkäaikaisia työntekijöitä.

– He ovat väsyneet alan epävarmoihin näkymiin ja jatkuvasti muuttuvaan tilanteeseen.

Bergman ymmärtää työntekijöiden turhautumisen siihen, ettei pitkään jatkuneena korona-aikana ole voinut tietää, milloin on töitä ja kuinka pitkään työt kulloinkin jatkuvat.

– Ravintola-alan osaajia on siirtynyt muun muassa varastotöihin ja kaupan alalle.

Bergman katsoo työvoimapulan poistuvan vain ravintola-alan yleistä kannattavuutta parantamalla.

– Se mahdollistaa palkkojen nostamisen ja alan kiinnostavuuden lisäämisen.

Työllisyyspalveluiden tilastot kertovat, että avoimia työpaikkoja on kaikilla aloilla Vantaalla yhteensä lähes 90 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut