Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suojaako Astra Zenecan rokote heikommin kuin Pfizerin? THL ampuu alas epäilyjä rokotteiden tehosta – Tuore tutkimus: teho hyvä myös deltaan

Kaikki Suomessa käytössä olevat koronarokotteet suojaavat erittäin hyvin vakavalta taudilta, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

THL vastaa tiedotteella viime päivien keskusteluun, joka sen mukaan on voinut herättää huolta AstraZenecan rokotteen saaneissa. Keskustelusta on THL:n mukaan voinut saada kuvan, että AstraZenecan Vaxzevria-rokote suojaisi heikommin kuin Biontech-Pfizerin tai Modernan mRNA-rokote.

– Tuoreiden kansainvälisten tutkimusten mukaan sekä AstraZenecan että Biontech-Pfizerin rokote suojaa 80–90-prosenttisesti vakavimmilta koronataudin muodoilta, toteaa THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek tiedotteessa.

THL viittaa tuoreeseen eurooppalaiseen katsausartikkeliin ja 30 julkaistuun sekä vertaisarvioituun tehokkuustutkimukseen, joiden mukaan kaksi rokoteannosta Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta tai Vaxzevria-rokotetta saaneilla ei ole merkittävää eroa suojatehossa.

Tuoreen, vielä vertaisarvioimattoman, tutkimuksen mukaan rokotteet suojaavat hyvin myös deltamuunnoksen aiheuttamalta vakavalta taudilta.

Toisen annoksen jälkeen suoja näyttää olevan sekä AstraZenecalla että Biontech-Pfizerilla yli 90 prosenttia. Ensimmäisen annoksen jälkeen AstraZenecan rokote suojaa tutkimuksen mukaan vakavalta taudilta noin 70-prosenttisesti, kun Biontech-Pfizerin vastaava luku näyttää olevan 90 prosenttia.

Tällä hetkellä Suomessa tarjotaan AstraZenecan rokotetta 65 vuotta täyttäneille. Biontech-Pfizerin rokotetta tarjotaan 16 vuotta täyttäneille sekä 12–15-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville. Modernan mRNA-rokote on saatavilla 18 vuotta täyttäneille.