Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Oppivelvollisuus laajenee 18 ikävuoteen asti – "Vantaa pystyy järjestämään kaikille nuorille opiskelupaikan"

Oppivelvollisuuden laajentaminen 18 ikävuoteen muuttaa toisen asteen koulutuksen pakolliseksi ja maksuttomaksi peruskoulusta valmistuneille tänä lukuvuonna. Vantaalle tämä tarkoittaa, että opiskelupaikkoja pitää lisätä lukioissa, valmistavassa koulutuksessa ja ammattiopisto Variassa, koska opiskelijamäärä kasvaa lähivuosina.

– Muutokseen on valmistauduttu hyvin. Vantaa pystyy järjestämään kaikille nuorille opiskelupaikan myös tänä syksynä – paikat eivät lopu kesken, kertoo Vantaan toisen asteen koulutuksen johtaja Ari Ranki.

–  Perusopiskelijalle isoin juttu on se, että oppimateriaalit muuttuvat maksuttomiksi, Ranki lisää.

Peruskoulun päätti tänä vuonna noin 2 440 vantaalaisnuorta. Suurin osa jatkaa Vantaan tai muiden paikkakuntien lukioihin tai ammattioppilaitoksiin.

Vantaan lukioissa on lisätty aloituspaikkoja, ja alin hyväksytty keskiarvo on nyt hieman alhaisempi kuin edellisvuosina, jotta aiempaa useampi pääsisi lukiokoulutukseen. Lumon lukioon pääsi Vantaalla matalimmalla keskiarvolla, 7,08:lla. Viime vuonna rajana oli 7,58.

Lukioihin otettiin 1 271 opiskelijaa. Suomenkielisten lukioiden aloituspaikkamäärää kasvatettiin 30:llä edellisvuodesta.

Perusopiskelijalle isoin juttu on se, että oppimateriaalit muuttuvat maksuttomiksi.

– Erityisesti lukioissa pyritään lisäämään aloituspaikkoja, koska vantaalaislukiot ovat haluttuja opiskelupaikkoja, Ranki sanoo.

Variaan otettiin tänä vuonna yhteishaussa 882 opiskelijaa, mikä on 34 viime vuotta enemmän.

– Jos Variaan haluava on jäänyt ilman opiskelupaikkaa, hän voi yhä hakea jatkuvan haun paikkoja.

Nyt 188 peruskoulun päättänyttä on menossa kymppiluokalle tai koulutukseen, joka valmistaa lukio- tai ammattiopintoihin. Oppilaspaikkoja on heillekin riittävästi tarjolla.

– Näillä näkymin kymppiluokille tulee noin 20 opiskelijaa vähemmän kuin viime vuonna.

Ranki arvioi, ettei muutos lisää opettajien töitä liiemmin, mutta opiskelijoiden seurantaa pitää terävöittää.

– Jos opiskelija ei tule kouluun, hän ei voi erota omalla ilmoituksellaan oppivelvollisuuden takia.

Rangin mukaan oppivelvollisuuden laajentaminen maksaa Vantaalla reilut kolme miljoonaa euroa tänä vuonna. Tietokone- ja oppimateriaalihankinnat muodostavat valtaosan summasta. Lisäksi Vantaa palkkaa kaksi uutta psykologia, kaksi kuraattoria ja oppivelvollisuuden laajentamisen asiantuntijan. Valtionosuuksia Vantaa saa 2,4 miljoonaa, loput kuluista kaupunki maksaa itse.

Lukuvuosi aiotaan aloittaa lähiopetuksessa. Varian lukukausi käynnistyi 4. elokuuta ja lukioiden alkaa 11. elokuuta.