Yhä useampi eläin jää Vantaalla vaille riittävää hoitoa – "Itsekkään rakkauden nimissä aiheutetaan paljon kärsimystä eläimille"

Ilmiö: Väärissä käsissä olevat koirat ovat kasvava ongelma myös Vantaalla.

Yhä suurempi osa Vantaalla tehdyistä eläinsuojeluilmoituksista on aiheellisia eli tarkastuksessa todetaan eläintenpidossa puutteita, valvontaeläinlääkäri Mari Lassila kertoo.

Yleisin eläinsuojeluilmoitus koskee koirien riittämätöntä ulkoilutusta ja silloin on usein ongelmia myös koirien pitopaikan puhtaanapidossa.

Lemmikkien määrän kasvu näkyy eläinsuojelutyössä. Lassila pelkää koronapandemian aikaansaaman koirabuumin näkyvän eläinsuojeluilmoitusten lisääntymisenä siinä vaiheessa, kun etätyöt vähenevät merkittävästi, ja koirat joutuvat jäämään yksin kotiin.

Nousussa oleva ongelma on ihmisiä ja toisia koiria kohtaan arvaamattomasti käyttäytyvät koirat.

–Isokokoisia haastavia rotuja tai rotuyhdistelmiä on väärissä käsissä aiempaa enemmän. Ilmiö näkyy myös eläinsuojelutapauksissa Vantaalla. Näiden eläinten kohtaaminen ja käsittely on meille viranomaisillekin vaikeaa.

Suojelukoirien kohtelusta nousseen kohun myötä eläinten pahoinpitelystä on tullut aiempaa enemmän ilmoituksia.

Isokokoisia haastavia rotuja tai rotuyhdistelmiä on väärissä käsissä aiempaa enemmän.

– Eläimen pahoinpitely on aina suoraan poliisiasia, jonka eteneminen vaatii sen, että ilmoittaja todistaa asiassa, Lassila muistuttaa.

Eläinten hyvinvointi kulkee aina käsi kädessä omistajan hyvinvoinnin kanssa. Lemmikin hoitaminen kysyy jaksamista ja rahaa, Lassila sanoo.

– Omistajalla pitää olla varaa hankkia eläimelle ravintoa, tarvittaessa lääkkeitä ja eläinlääkärin hoitoa. Rahan puute ei oikeuta jättämään eläintä vaille sille soveltuvaa ravintoa ja eläinlääkärin hoitoa. Omistajan pitää kyetä myös tunnistamaan, milloin eläin on sairas.

Sairaista, vailla riittävää eläinlääkärin hoitoa olevista eläimistä tehdään Vantaalla runsaasti ilmoituksia.

–Yksi ongelmaryhmä ovat sairaat eläimet, joiden eutanasiasta omistaja kieltäytyy, vaikka hoitava eläinlääkäri on jo todennut, ettei enää ole tarjota hoitoja ja eläin kärsii.

Lassila korostaa eläinten kaltoinkohtelun olevan harvoin tahallista ja suunniteltua.

– Tilanteisiin yleensä ajaudutaan. Eläin on saatettu hankkia, kun omistaja on ollut terve ja taloudellinen tilanne on ollut hyvä tai sitten eläimen kanssa pärjättiin, kun se oli nuori ja terve, mutta iän mukana tulevia terveysongelmia ei enää ole varaa ajoissa hoidattaa ja ongelmat kasaantuvat.

Hyvin tyypillinen ongelma ovat Lassilan mukaan koirien ja kissojen hoitamattomat suut. Säännöllisellä hampaiden puhdistamisella vältyttäisiin isoilta ja kalliilta koko suun remonteilta.

–Usein törmää tilanteeseen, että vanhalla lemmikillä on mätä suu, mutta omistajan mielestä eläimen iän takia sen suuta ei enää kannata hoitaa. Omistaja ei kuitenkaan halua lopettaa eläintä kärsimyksen estämiseksi, koska eläin vielä syö. Eläin on kärsinyt jo kuukausia, ellei vuosia tulehduksista ja hammassäryistä, mutta omistaja antaisi tilanteen jatkua siihen asti, kunnes eläin lopulta lakkaa syömästä.

Valvontaeläinlääkäri antaa neuvon kaikille lemmikin hankintaa suunnitteleville.

– Laita omat halusi ja toiveesi hetkeksi sivuun ja mieti, mitä lemmikki tarvitsee voidakseen hyvin. Kykenetkö varmasti tarjoamaan lemmikille kaiken sen, mitä se tarvitsee nyt ja tulevaisuudessa?

Lassila uskoo, että jos neuvoa noudatettaisiin, myös Vantaalla olisi paljon vähemmän eläinsuojeluongelmia.

– Vääränlaisen, itsekkään rakkauden nimissä aiheutetaan paljon kärsimystä eläimille.

Ilmoitukset

Haukkuva koira ei ole aina eläinsuojeluongelma

Valvontaeläinlääkäri Mari Lassilan mukaan Vantaallakin tehdään paljon ilmoituksia asioista, joita ei voi tarkastella eläinsuojeluongelmina.

Eläinsuojeluilmoituksia tehdään koirien haukkumisesta aiheutuvasta meluhaitasta, koirien aggressiivisesta käytöksestä toisia koiria tai ihmisiä kohtaan sekä esimerkiksi vapaana ulkoilutettavista kissoista.

– Näihin tapauksiin, esimerkiksi koiran pitkäkestoiseen haukkumiseen, voi toki liittyä myös eläinsuojeluongelmia. Myös niistä havainnoista tulee kertoa eläinsuojeluilmoituksessa selkeästi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut