Mielipide: Turha ajelu on kiellettyä, mutta poliisi ei taida ottaa uutta lakia tosissaan

Mopot ovat tärkeitä nuorisolle, tietää kirjoittaja. Arkisto/Mika Mykkänen

Kesäkuun alussa voimaan tullut laki kieltää niin sanotun korttelirallin ja päämäärättömän rilluttelun yleisillä teillä koko Suomessa. Poliisi on viranomainen, jonka velvollisuuksiin ja oikeuksiin lain kirjaimen noudattaminen ja valvominen kuuluu.

Jos haluaa poliisin verkkosivuilla antaa vaikkapa vihjeen siitä, että mopoliikenne rikkoo yörauhaa tai on päivällä häiritsevän äänekästä, niin se on netti-ilmoituksena mahdotonta, koska nettivihjeistä löytyvät vain muun muassa tietoturvan loukkaus, huumausaineet, rasistiset rikokset tai syrjintä, väkivalta tai sillä uhkailu.

Nuokin ovat tietenkin tärkeitä, mutta liikenteen häirinnästä ei ole mitään mainintaa. Eli poliisille ei voi virallisesti ilmoittaa ja antaa asiasta vihjettä, vaikka rikollista toimintaa on kaiken aikaa.

Mutta tieto on mennyt kaupungille ja heidän mukaansa poliisille. Kun viikkoja menee, eikä valvontaa tapahdu, näyttää siltä, että poliisi ei ole ottanut tosissaan uutta lakia. Ei näy eikä kuulu poliisia.

On tietoa siitä, että joka kolmas polttomoottorimopo on viritetty ja ääni on 100 desibelin luokkaa, mikä on kova ääni kadun vieressä, kun helteillä on pidettävä parvekkeen ovi auki ja läpivetoa päällä. Olisin sitä mieltä, että Vantaalla pitäisi kieltää mopoilla ajo myös liikennemerkein monin paikoin, merkkejä puuttuu myös puistoalueilta, joissa mopot ja skootterit näyttävät sumeilematta ajelevan.

Ymmärrän, että mopot ovat tärkeitä nuorisolle ja moottoriharrastuksen kautta ehkä säästytään pahemmilta tekemisiltä.

Kun nykynuorille on annettu mopo käsiin, olisi toivottavaa, ettei ”mopo karkaa käsistä” ja mopojen omistajat saisivat itselleen tietoa siitä, miten liikenteessä ja taajamissa ajetaan ja milloin. Laki on se, jonka mukaan eletään ja laki ja sen noudattaminen olisi myös kasvatusta nuorisolle. Nuoret tarvitsevat rajoja.

Näyttää siltä, että nuoriso haluaa ääntä ja yleisöä, sähkömopot ovat varmaan kauhistus moponuorelle. Paljon puhutaan sähköautoilusta ja sen päästöttömyydestä, mutta kukaan ei puhu polttomoottorimopoista ja niiden korvaamisesta sähköllä. Niitä odottaen toivon poliisin reagoivan polttomoottorimopolla ajoon.

Simonkyläntie, josta nyt puhun, näyttää olevan polttomoottorimopoilijoiden kaasutusväylä, jossa keulitaan ja ajetaan täydellä kaasulla, jotkut änkyttävät kaasua erikseen kytkimellä ja pienessä ylämäessä ajetaan kaasu pohjassa, kunnes risteyksessä saadaan änkyttää pienemmälle vaiheelle, mukavaa, mutta ei tien vieressä asuvalle.

Kauko Kaaresoja

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut