"Me olemme tyypillisiä frisbeegolfhulluja" – Vantaan Varistonniityn radalla kisaillaan itseä ja kaveria vastaan

Frisbeegolfin suosio on kasvanut viime vuosina vahvasti kaikenikäisten liikuntamuotona.

Mikko Kantolan mielestä frisbeegolf on sopivan rento laji, jossa tulee samalla liikuttua ulkona. Johanna Erjonsalo

Tuomas Massinen

Mikko Kantola vie frisbeegolfkiekon taakse ja vetää sen rinnankorkeudelta läheltä rintakehää nopeasti heittosuuntaan. Voimaa rystyheittoon tulee vartalonkierrosta, lantiosta ja jaloista, ja kiekko liitää suoraan ja pitkälle.

– Myötätuulessa kiekko lentää yleensä yli sata metriä. Pituusennätykseni on 140 metriä, Kantola kertoo Varistonniityn frisbeegolfradan luona.

Espoolainen Kantola, 36, on tullut yksin Varistoon hiomaan pitkiä heittojaan. Radan lähellä on mainio avoin nurmialue harjoittelua varten.

Heiton pituus on tärkeää frisbeegolfissa eli fribassa, jonka peli-idea on samantapainen kuin golfissa. Muovinen frisbee pyritään saamaan väylillä metallikoriin mahdollisimman vähillä heitoilla.

Kantolalla on tältä kesältä kova tulos Varistonniityn 18-väyläiseltä metsäiseltä radalta: neljä heittoa alle ihannetuloksen.

Kantola on harrastanut lajia kolme vuotta. Radoilla hän on onnistunut saamaan hole in onen eli kiekon yhdellä heitolla koriin jopa kolme kertaa.

Matalan kynnyksen laji, joka on helppo aloittaa.

– Yksi holari per vuosi, Kantola kertoo.

Kantola tunnustautuu "frisbeegolfhulluksi": laji on imaissut mukanaan.

– Aloitan kauden lumien sulaessa, ja kesäisin pelaan säiden salliessa lähes joka päivä. Talvella en heittele.

Frisbeegolfille riittää aikaa, vaikka Kantolalla on kiireitä myös pienen lapsen isänä ja maanrakennusalan asiantuntijana. Varistonniityn lisäksi Kantola käy usein Helsingin Talissa ja Espoon Äijänpellossa.

– Ne ovat pääkaupunkiseudun parhaimmat radat. 1–2 kertaa viikossa heittelen kavereiden kanssa, muuten treenaan yksin.

Kuten tyypillisesti, Kantolan frisbeegolfinnostus lähti siitä, kun hän kokeili lajia kaverin kanssa. Pian hän huomasi, että heittotekniikkaa pystyy parantamaan aika nopeasti ja frisbeegolfista tuli hänen ykkösharrastuksensa.

Kantolalle se on erityisesti harrastus, jossa voi kisailla itseään vastaan ja tavoitella yhä parempia tuloksia. Hän on osallistunut myös erilaisiin kisoihin muttei ole SM-tasoa – ainakaan vielä.

Mikko Kantola hakee täydellistä heittoa Varistonniityllä. Sen tuntee heti, kun kaikki osuu nappiin. Frisbeegolfkiekko liitää nätisti yli 100 metrin päähän. Jopa 270:llä eri radalla pelanneen Kantolan mielestä Varistossa on yksi pääkaupunkiseudun parhaimmista frisbeegolfradoista ja hyvä treenialue. Johanna Erjonsalo

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Kihu, Likes-tutkimuskeskus ja Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkijat tekivät vuonna 2018 tutkimuksen, jonka mukaan 263 000 suomalaista aikuista harrastaa frisbeegolfia ainakin kerran vuodessa. Vähintään kerran viikossa lajia harrastaa arviolta 49 000 ihmistä. Vuoden 2020 koululaiskyselyn mukaan 28 prosenttia koululaisista nimeää frisbeegolfin toiveharrastuksekseen.

Viime vuosina frisbeegolfin suosio on jatkanut kasvuaan kaikenikäisten liikuntamuotona. Yksi tekijä on se, että lajia on edullista harrastaa. Perusharrastaja pärjää hyvin muutamalla erilaisella 15–20 euron frisbeegolfkiekolla, ja ratojen käyttö on ilmaista.

Tämä miellyttää myös Oskari Saarelaa, 23, joka aloitti friban vuosi sitten.

– Matalan kynnyksen laji, joka on helppo aloittaa, hän kuvaa.

Vantaalta alkujaan kotoisin oleva hämeenlinnalainen viettää lomapäiväänsä Varistonniityssä kaverinsa kanssa. Radalle tulee heittäjiä melko tasaiseen tahtiin, mutta nyt ei ole ruuhkaa.

– Kävimme jo yhdellä radalla, Saarela kertoo.

Oskari Saarela esittelee puttaustaitojaan lähellä kolmannen väylän koria. Puttaaminen vaatii rautaisia hermoja. Ensimmäinen yritys kimpoaa korin rungosta ohi, mutta seuraava heitto menee jo sisään. Johanna Erjonsalo

Saarela treenaa lajia muutaman kerran viikossa ja osallistuu myös kisoihin, mutta hänkään ei ole vielä mikään SM-tason heittäjä.

– Olen saanut yhden holarin, se tuli kisoissa.

Saarela kertoo oppineensa jo hyvin perusheitot: rysty- ja kämmenheiton ja putin. Pisimmillään hän on viskonut kiekkoa 100 metriä.

– Yleensä pitkät heitot menevät 80–90 metrin päähän, Saarela kertoo.

Hyvinkääläinen Onni Rantanen, 24, ja tuusulalainen Juho Laurema, 24, ovat lähdössä kiertämään Varistonniityn rataa.

– Me olemme tyypillisiä frisbeegolfhulluja, pari vuotta lajia harrastanut Laurema naurahtaa.

Lauremalle Varistonniitty on uusi kokemus, Rantanen on radan joskus testannut.

– Aloitin frisbeegolfin kahdeksan vuotta sitten. Olen kokeneempi mutta huonompi kuin Juho, Rantanen virnistää.

Holaritilastossa Rantanen on kuitenkin edellä: hän on saanut niitä vuosien saatossa kaksi, Laureman saldona on pyöreä nolla.

Kaksikko innostui frisbeegolfista etenkin siksi, että sitä on niin helppo harrastaa.

– Se ei vaadi kovaa fyysistä suoritusta, sen kun vain heittää, Laurema tuumii.

– Ja tässä saa onnistumisen tunteita ja liikuntaa. Päivän aikana tulee helposti käveltyä 4–5 kilometriä, Rantanen lisää.

Onni Rantanen ja Juho Laurema innostuivat frisbeegolfista, koska sitä on niin helppo harrastaa. Johanna Erjonsalo

Vantaan frisbeegolfpaikat

Varistonniityn frisbeegolfrata, 18 väylää

Malminiityn frisbeegolfrata, 9 väylää

Päiväkummun frisbeegolfrata, 10 väylää

Simonmetsän frisbeegolfrata, 3 väylää

Kartanonkosken liikuntapuiston multigolfrata, 9 väylää

Lentolan frisbeegolfrata (väliaikainen), 9 väylää

Koulujen pihoille asennetut frisbeegolfkorit: Askiston koulu, Kaivokselan koulu (tulossa), Kuusikon koulu, Kytöpuiston koulu, Mikkolan koulu, Mårtensdals skola (tulossa), Ruusuvuoren koulu, Seutulan koulu (piha remontissa), Västersundoms skola

Lähteet: frisbeegolfradat.fi, vantaa.fi

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut