Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

BRQ Vantaassa soi satoja vuosia vanha musiikki – Tikkurilan kirkossa kuullaan aikansa Spice Girls -lyriikkaa

Festivaali: Teemme festivaalin laadusta tinkimättä, sanoo toiminnanjohtaja Karoliina Junno-Huikari.

Vanhaan musiikkiin erikoistunut BRQ Vantaa -festivaali järjestää Tikkurilan uuden kirkon akustiikalle todellisen testin, kun siellä pidetään kaksi konserttia ensi tiistaina. Jälkimmäisessä esiintyy festivaalia varten koottu nelihenkinen Amor Céu -ensemble. Sen taiteellinen johtaja on Rekolassa asuva laulaja, muusikko Aino Peltomaa.

Peltomaa kertoo, että idea konserttiin tuli jo viime vuonna, kun hän puhui festivaalin taiteellisen johtajan Markku Luolajan-Mikkolan kanssa. Konsertti jäi pitämättä, koska korona peruuttii koko festivaalin, mutta nyt päästään esiintymään.

Konsertin nimi on Ystävien lauluja - Oi siskoni, tule kanssani meren rantaan! ja se sai innoituksensa siitä, että Peltomaa on tutustunut 1200–1300-luvuilla naisen äänellä kirjoitettuun runouteen, Cantigas d’Amigoon. Hänelle tuli mieleen, että runot olivat aikansa Spice Girls -lyriikkaa.

– Neidot purkavat sydäntään, että missä se rakas, kultani onkaan venhonsa kanssa, onko kuollut vai elossa. Meri on vahvasti läsnä, Peltomaa kertoo.

– Kaihoisaa rakkausrunoutta, hän lisää.

Syntyi monenlaisia tunnelmia sisältävä tunnin konsertti, jossa lauletaan Galician ja Portugalin alueen kielellä. Laulujen käännökset löytyvät ohjelmasta.

Peltomaa kuvaa musiikkia helposti lähestyttäväksi.

– Se on sen ajan populaaria kansanmusiikkia. Osa on pyhiinvaeltajille sävellettyjä mukaansa tempaavia sävelmiä.

Peltomaa soittaa konsertissa keskiajan harppua sekä perkussioita ja Anna-Maaria Oramo clavisimbalumia, joka on varhainen kosketinsoitin ja cembalo. Sveitsiläisen Corina Martin soittimet ovat nokkahuilu ja organetto. Kokoonpanon neljäs muusikko on Eira Karlson, joka soittaa fiideliä. Kaikki muut paitsi Marti myös laulavat.

Konsertin vierailijana on yhden kappaleen verran portugalilainen Gonçalo Cruz. Hän soittaa säkkipilliä, joka on erityisen harvinainen soitin varsinkin kirkossa.

Ensi lauantaina alkava BRQ Vantaa on tänä vuonna yhdeksänpäiväinen ja sillä vierailee myös ulkomaisia taiteilijoita.

– Teemme festivaalin laadusta tinkimättä. Meillä on upea kansainvälinen ohjelma, kehuu festivaalin toiminnanjohtaja Karoliina Junno-Huikari.

Koronaepidemia rajaa kahden konserttipaikan yleisömäärän noin puoleen normaalista. Pääkonserttipaikkaan Pyhän Laurin kirkkoon voi ottaa ihmisiä runsaat sata esiintyjät mukaan lukien ja ensi kertaa käytettävään Tikkurilan uuteen kirkkoon kuutisenkymmentä.