"Olen huomannut, että kaveripiirissä ja työpaikalla on korona-aikana ollut vauvabuumia", kertoo tuore isä Sami Pesonen, 32 – Vantaalaisia vauvoja syntyy nyt kovaa tahtia

Koronapandemian aikana pariskunnilla on ollut aikaa ja mahdollisuuksia toteuttaa lapsitoiveita.

Sami Pesosesta tuli toistamiseen isä, kun poika syntyi perheeseen Naistenklinikalla viime viikon perjantaina. Johanna Erjonsalo

Tuomas Massinen

Koivukylässä asuvat Sami Pesonen, 32, ja Maija Lehto, 35, saivat toisen poikansa Naistenklinikalla viime viikolla.

– Kaikki meni superhyvin. Nyt toden teolla iski vauvakuume, kun vauva on kotona, Lehto hymähtää.

Onnellinen aviopari oli yrittänyt lasta jo aiemmin esikoispojan kaveriksi, ja nyt perheenlisäystä siunaantui.

– Halusimme lapsen joka tapauksessa, koronasta huolimatta. Mutta olen kyllä huomannut, että kaveripiirissä ja työpaikalla on korona-aikana ollut vauvabuumia, Pesonen pohtii.

– Omassa kaveripiirissäni toivotaan raskautta, odotetaan lasta tai vauva on juuri tullut, Lehto lisää.

Pesonen arvioi, että korona-aika on ollut tutuille ylipäänsä suurta muutoksen aikaa: moni saa lapsia, mutta moni myös esimerkiksi eroaa, muuttaa tai vaihtaa työpaikkaa.

Syntyvyys on nousussa eniten noin 30-vuotiailla.

Pieni poika painoi syntyessään 3,5 kiloa. Johanna Erjonsalo

Vantaalla näyttäisi olevan nyt meneillään jonkinasteinen vauvabuumi.

– Viime vuonna Vantaalla syntyi enemmän vauvoja kuin vuonna 2019, ja tänä vuonna syntyvyys näyttäisi nousevan edelleen, kertoo itäisen Vantaan neuvolatoiminnan osastonhoitaja Anu Roppola.

Viime tammi–kesäkuussa syntyi Tilastokeskuksen ennakkotiedon mukaan 1 403 vauvaa. Jos tahti jatkuu, tänä vuonna ylitetään reippaasti vuosien 2008–2010 suhteellisen korkeat luvut, jolloin Vantaalla syntyi yli 2 700 vauvaa vuosittain.

Roppola kertoo, että syntyvyyden nousu on ollut melko tasaista jokaisella Vantaan neljällä neuvola-alueella.

– Näyttää siltä, että syntyvyys on nousussa eniten noin 30-vuotiailla, Roppola sanoo.

Roppola pohtii, että kasvusuuntaa voivat selittää monet tekijät, kuten koronapandemiaan liittyvät syyt.

Väestöntutkimuslaitoksen johtaja, tutkimusprofessori Anna Rotkirch kertoo, että Suomessa syntyvyys lähti kasvuun jo ennen pandemiaa, mutta noususuunnan jatkumista voi selittää osaltaan ”pandemiabuusti”. Monilla pariskunnilla on ollut viime aikoina aiempaa enemmän aikaa olla yhdessä etätöiden ja harrastusrajoitusten vuoksi.

– Useilla perheillä on nyt aikaa ja mahdollisuuksia toteuttaa lapsitoiveita samalla, kun muita kiinnostavia asioita on usein aiempaa vaikeampaa tehdä, Rotkirch arvioi.

Samaan aikaan moni pari on ollut luottavainen siihen, että korona-aikana on turvallista hankkia lapsia. Pandemia on kuitenkin hoidettu Suomessa suhteellisen hyvin, ja parit saavat taloudellisia tukia perheenlisäystä varten.

Rotkirch muistuttaa, että Suomi on yhä alhaisen syntyvyyden maa. Korona-aika näkyy Suomessa kuitenkin eri tavalla kuin maissa, joita pandemia on koetellut rajusti: esimerkiksi Italiassa, USA:ssa ja Britanniassa syntyvyys on vahvassa laskussa ja näissä maissa on noussut suuri huoli asiasta.

Sami Pesonen on normaalisti kiireinen yrittäjä, mutta nyt hän haluaa pitää isyysvapaata ja keskittyä perheen uuteen tulokkaaseen. Johanna Erjonsalo

Maija Lehtoa huolettaa lähinnä se, että nyt moni äiti ei saa vertaistukea niin kuin normaaliaikoina koronarajoitusten takia.

– Meidänkin pitää rajoittaa sosiaalista elämää, emmekä voi nähdä kavereita entiseen tapaan, Lehto tuumii.

Liikunta-alan yrittäjinä toimivan pariskunnan lähisukulaiset auttavat heitä kuitenkin lastenhoidossa, ja he itse pitävät riittävästi vapaata, jotta vauvan ja kolmevuotiaan esikoisen hoito järjestyvät hyvin.

– Paiskin keväällä tavallista enemmän töitä, jotta voin nyt pitää isyysvapaata, Pesonen sanoo.

Tilastot

Viime vuosikymmenenä syntyi noin 2 400–2 700 vauvaa vuosittain

Vantaalla syntyi tämän vuoden tammi–kesäkuussa 1 403 vauvaa. Viime vuonna syntyneitä oli yhteensä 2 512 ja edellisvuonna 2 464.

Vuosina 2010–2020 vuotuinen syntyneiden määrä vaihteli 2 419:n ja 2 737:n välillä.

2000-luvun ensikymmenen lopussa Vantaalla syntyi monena vuonna yli  2 700 lasta, esimerkiksi vuonna 2008 vauvojen määrä oli 2 766.

Syntyvyys oli koronavuosia alhaisempaa 2000-luvun alussa: esimerkiksi vuonna 2000 lapsia syntyi 2 467.

Lähde: Tilastokeskuksen väestönmuutosta ja väkilukua koskevat tilastot ja ennakkotiedot

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut