Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Se on ihan ihmeellistä mölyämistä" – Öinen koripalloilu piinaa asukkaita Hakunilassa, ja häiriöt jatkuvat, vaikka väki on valittanut ongelmasta useasti kaupungille ja poliisille

Asukkaat ovat valittaneet useasti Vantaalle ja poliisille, mutta häiriöt jatkuvat.

Vaunukallion puistossa tapahtuvasta öisestä koripallon pelaamisesta on tullut piinaava riesa lähialueen asukkaille. Ongelmatilanne on jatkunut Hakunilassa jo toista kesää, eikä sitä ei ole saatu poistettua, vaikka asukkaat ovat valittaneet asiasta useasti kaupungille ja poliisille.

– Se on ihan ihmeellistä mölyämistä. Pelaajat kiroilevat ja käyttäytyvät aggressiivisesti. He myös soittavat musiikkia kovalla ja käyvät tekemässä tarpeensa asukkaiden pihojen viereisiin pensaisiin, kuvaa lähellä asuva nainen.

– En voi pitää kesäöisin ikkunoita auki, hän tuhahtaa.

Nuoret ja nuoret aikuiset koripalloilevat puistokentällä iltakymmenen jälkeen jatkuvasti. Tämä häiritsee lähiasukkaiden nukkumista ja aiheuttaa turvattomuuden tunnetta.

– Koriksen peluu ja mölyäminen ovat aiheuttaneet osaltaan sen, että useita perheitä on muuttanut pois lähialueelta. Puolisollani on uniongelma, ja se on vain pahentunut tämän mölyämisen takia, nainen kertoo.

Kaupungin työntekijä kiinnitti keväällä kentälle kyltin, joka kieltää koripalloilun kello 22–07, mutta kieltoa rikotaan toistuvasti.

Lähiasukkaat ovat hälyttäneet poliisin Vaunukallion puistoon lukuisia kertoja tänä ja viime vuonna, mutta häiritsevä pelaaminen vain jatkuu.

– Ihmettelen vain, miksi poliisi ei ole sakottanut näitä henkilöitä? nainen kysyy.

Asukkaat vaativat Vantaata korjaamaan tilanteen heti. Kaupungille on toimitettu valituskirje, jossa on yli 30:n alueella asuvan allekirjoitukset.

– Luulisi niillä olevan jotakin merkitystä kaupungin päättäjille ja virkamiehille. Tuntuu, että kaupunki vain vähättelee tilannetta.

Vantaan kaupungininsinööri Henry Westlin kertoo, että kaupunkiympäristön toimiala koettaa löytää puistokentän tilanteeseen ratkaisun liikunta- ja nuorisopalvelujen kanssa.

Westlinin mukaan yhtenä ratkaisuna tilanteeseen voisi olla se, että Hakunilan urheilupuistoon rakennettaisiin uusia koripallokenttiä.

– Emme lähtökohtaisesti ala purkaa Vaunukallion puistokenttää, siihen ei ole varaa, hän huomauttaa.

Westlin sanoo ymmärtävänsä asukkaiden tuskan, mutta ongelmaa on vaikea ratkaista.

– Vastaavaa palautetta tulee skeittipuistoista ja frisbeegolfkentistä. Vaunukallion puiston kentän valvominen on poliisin asia, meillä ei ole mitään puistovahtia.

Öisestä koriksen ja jalkapallon pelaamisesta tulee kesäisin kymmeniä ilmoituksia eri puolilta Vantaalta, kertoo Itä-Uudenmaan poliisin komisario Jarmo Ojala.

– Vaunukallion puistokentän korismelusta on ilmoitettu poliisille tänä kesänä toistakymmentä kertaa.

Partio käy hiljentämässä alueen, mutta ongelmana on, että peliporukat palaavat takaisin.

– Tähän ilmiöön on vaikea puuttua. On myös muistettava, että Itä-Uudenmaan poliisilla on 800–1 000 hälytystehtävää viikossa.

Poliisi pyrkii hoitamaan tilanteet ensisijaisesti muulla tavoin kuin sakottamalla. Vaunukallion puiston tapauksessa voidaan kuitenkin jo harkita sakkoja niskoittelusta toistuvien sääntörikkeiden takia.

– Täytyy laittaa partioille erikseen tiedoksi tämä, Ojala toteaa.

Järjestyslaissa ei ole määritelty hiljaisuusaikaa, mutta siinä todetaan, että yleisen järjestyksen häiritseminen metelöimällä tai muulla tavoin on kielletty julkisella paikalla. Ojalan mukaan poliisin näkemys on se, että iltakymmenen jälkeen asukkailla pitäisi olla iltarauha eikä silloin saisi aiheuttaa kohtuutonta meteliä.

– Ymmärrän sen, että musiikki ja pelaaminen häiritsevät asukkaita, kun on muuten hiljaista. On hyvä, että nuoret harrastavat, mutta heidän pitäisi huomioida myös muut asukkaat.