Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Palveluiden lähellä ei ole yhtään parkkipaikkaa, vaikka tilaa olisi – Onko käyttäjien näkökulma unohtunut Kivistön suunnittelussa?

Kiireinen mies harppoo Topaasiaukion poikki Kivistössä. Keijoksi esittäytyvä mies kommentoisi mielellään parkkipaikka-asiaa, muttei haluaisi kertoa sukunimeään. Olkoon menneeksi, antaa Keijon puhua.

– Tämä on ihan hullu paikka, Keijo sanoo ja piirtää kädellään ympyrää Topaasiaukion ylle.

Hulluudella hän viittaa siihen, että Kivistöön viimein saatujen palveluiden, Postin ja kirjaston, edessä ei ole parkkipaikkoja.

– Jos käyt hakemassa ison paketin Postista, niin sinun pitää jättää auto ties minne puolen kilometrin päähän. Kivistössä ei ole välttämättä missään parkkipaikkaa vapaana.

Keijo ehdottaa, että palveluiden lähelle tulisi vaikkapa vain muutama lyhytaikaiseen pysäköintiin varattu paikka.

– Topaasiaukiolla kyllä riittää tilaa, hän sanoo.

Tämä on ihan hullu paikka.

Pysäköintiongelma Postin ja kirjaston lähellä on myös polkupyörällä liikkuvan Viivi Frimanin tiedossa. Hänen mielestään palvelujen lähelle tulisi päästä tarvittaessa autolla. Postista pakettia hakeva ei ilahdu, jos auto on jätettävä hyvin kauas. Paikka lyhytaikaiseen pysäköintiin riittäisi.

Samaa mieltä on Vesa Vaine.

– Jos aivan Helsingin keskustassa ei pääse palveluiden äärelle autolla, niin sen vielä ymmärtää. Kivistön keskustassa sitä ei ymmärrä, Vaine sanoo.

Jaana Vaine lisää, että uusien palveluidenkin suunnittelussa olisi tullut ottaa huomioon käyttäjänäkökulma.

– Eikö suunnitteluun voisi ottaa mukaan alueella asuvia ja palveluja käyttäviä? Tässä käy samoin kuin omakotitalon rakentajalle, että vuoden päästä huomaa, miten keittiö olisi pitänyt suunnitella.

Vaineet tutkailevat Topaasiaukiota ja pohtivat, että tilaa muutamalle parkkipaikalle aukion kulmassa olisi.

Vantaan liikennesuunnittelupäällikkö Susanna Koponen toteaa Topaasiaukion olevan jalankulkualuetta. Aukion ympäristöön kuuluvat myös Kehäradan aseman sisäänkäynnit.

– Aukiolle ei ole tarkoitus tuoda missään vaiheessa pysäköintipaikkoja. Aukiolla panostetaan viihtyisyyteen ja turvallisuuteen.

Koponen lisää, että Topaasiaukiolla sijaitsevia liikkeitä varten tulee myöhemmin pysäköintitilaa uuden palvelukeskuksen yhteyteen.

– Työmaavaiheessa Keimolantien varressa on muutamia parkkipaikkoja.

Kivistön uuden palvelukeskuksen ensimmäinen vaihe pysäköintitiloineen valmistuu arvioiden mukaan vuoden 2022 loppuun mennessä. Kirjasto siirtyy Topaasiaukiolta uuteen palvelukeskukseen.