Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Aikuisopiston kursseja pidetään entistä enemmän ulkona – ilmoittautuminen alkaa

Aikuisopiskelu: Korona on lisännyt aikuisopiston vapaa-aikaan liittyvää opetusta, kuten vaellus-, piha- ja viherkursseja.

Aikuisopistossa pidetään kursseja aiempaa enemmän ulkona, koska koronapandemia on lisännyt kiinnostusta ulkoharrastuksiin, kuten pihan- ja puutarhanhoitoon. Opistossa myös hyödynnetään ulkotiloja entistä hanakammin, koska niillä kursseilla ei ole tarvinnut miettiä koronan vuoksi asetettuja osallistumisrajoituksia yhtä tarkkaan kuin sisällä.

– Opiston pihassa olevaa istutusaluettakin on käytetty opetukseen, kertoo Vantaan aikuisopiston rehtori Petri Vahtera.

Kotiin ja puutarhaan liittyvien kurssien ja luentojen ohella erilaiset retket ja vaellustaidot kiinnostavat opiskelijoita.

Valinnanvaraa on puutarhan syystöistä kompostin perustamiseen. Puutarhapiirissä vaihdellaan siemeniä, istutetaan sipuleita, opitaan tekemään kransseja luonnon materiaaleista ja kasvattamaan yrttejä talvella.

Kursseilla tehdään myös muun muassa koristeita pihoille ja parvekkeille.

Retkelle lähdetään vaikkapa Sipoonkorpeen tai Lohjalle.

Ensi kertaa aikuisopisto ei ole painattanut ohjelmaansa paperille.

Syksyn kursseilla opitaan myös varautumaan poikkeustilanteisiin. Pelastusjärjestöt suosittelevat, että jokaisessa kotitaloudessa tulisi aina olla ruokatarvikkeita 72 tunniksi eli kolmen vuorokauden kotivara pitkittyneiden sähkökatkojen ja vedenjakeluhäiriöiden varalle. Asia on noussut esille myös korona-aikana.

Jos aihe jäi vaivaamaan, siitä pidetään aikuisopistossa tietoisku ja keskustelutilaisuus.

Moni aikuisopiston kursseista pidettiin jo viime vuonna etänä ja monimuotokursseina. Sama jatkuu tänä syksynä eikä paluuta entiseen ole muutoinkaan, ennustaa Vahtera. Hybridimalli, jossa opiskellaan sekä paikan päällä että etänä, on täällä nyt ja tulevaisuudessa.

– Olemme valmistautuneet siltä pohjalta, että nyt syksyllä on lähiopetusta, mutta myös siihen, että tilanne heikkenee.

– Etä- ja monimuotokursseja on monikymmenkertaisesti enemmän kuin vuonna 2019, Vahtera sanoo.

Vaikka monia kursseja voikin järjestää ilman lähiopetusta, on aineita, jotka eivät luonnistu ilman opettajan henkilökohtaista läsnäoloa.

– Kuvataideaineita ja käsitöitä jouduimme viime vuonna perumaan aika paljon. Keramiikka kärsi eniten.

Vantaan aikuisopistossa on erilaisia kursseja tänä syksynä kaikkiaan runsaaat 1 100. Se on hieman vähemmän kuin "normaaliaikana". Opiskelijoiden määrä on pudonnut koronaa edeltävän vuoden 37 000:sta alle 30 000:een. Kaikki eivät halua tai osaa osallistua etänä, vaikka siihen on ollut opistotalossa neuvontaa kahdesti viikossa. Osa on vältellyt lähiopetusta.

Syksyn kurssit löytyvät nyt vain netistä, koska ensimmäistä kertaa aikuisopisto ei ole painattanut ohjelmaansa paperille lainkaan. Vain pieni yleisesite julkaistaan elo-syyskuun vaihteessa. Ratkaisu on Vahteran mukaan tehty kestävää kehitystä ajatellen.

Syksyn kursseille ilmoittautuminen Ilmonet-verkkosivulla alkaa 9.–11. elokuuta kello 13.

– Iso osa kursseista alkaa syyskuun puolella, Vahtera kertoo.

Ne joille netin käyttö ei ole mahdollista, voivat tulla tutkimaan kurssitarjontaa opistotalolle Tikkurilaan, kirjastoihin ja Vantaa-infoihin, joissa neuvotaan Ilmonetin käytössä.

Juttua tarkennettu 11.8. klo 11.47 kohdassa, jossa kerrotaan kotivarasta. 72 tunnin varautumissuositus liittyy pitkittyneisiin sähkökatkoihin ja vedenjakeluhäiriöihin, ei koronarajoituksiin eikä koronaan, vaikka ne ovatkin nostaneet varautumissuosituksen puheenaiheeksi.