Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Koronarokotukset: Palvelupäällikkö Piia Niemi-Mustosen mukaan rokotteita antavista hoitajista on ollut akuutti pula. Uusia hoitajia koulutetaan jatkuvasti.

Koronarokotteiden antaminen Vantaan Hiekkaharjussa sujui varsin sekavissa oloissa maanantaina, moittii rokotettavana käynyt vantaalaismies.

Miehen mukaan rokotuksissa käyneet ihmiset joutuivat itse muun muassa varmistamaan, mitä rokotetta heihin pistetään. Miehen mukaan myös alaikäisten opastus oli puutteellista.

Mies kertoo menneensä Hiekkaharjun Varian rokotuspisteeseen aamulla hakemaan toista rokotettaan. Hänellä oli etukäteen varattu aika tehosterokotukseen.

Rokotuspisteellä oli kuitenkin jonoa, joka miehen mukaan piteni koko ajan. Hän joutui odottamaan omaa piikkiään puolisen tuntia.

– Hoitajat katselivat ikkunasta, kun istuin tarkkailussa, ja päivittelivät, että nyt ei homma toimi yhtään, mies kertoo.

Mies arvioi, että tilanteeseen saattoi vaikuttaa se, että rokotteita oli antamassa paljon kokemattomia hoitajia, joita koulutettiin samalla pistosten antamisessa.

– Nämä hoitajat eivät kutsuneet ketään nimellä, vaan sanoivat vain, että seuraava ilman että kertoivat, antavatko 1. vai 2. piikkiä. Tästä tuli sekaannusta, mies sanoo.

Vantaalaismies sai tehosterokotteena Pfizerin rokotteen, jota hän oli saanut ensimmäisellä kerrallakin. Vantaalla tarjolla on myös Modernan rokotetta.

– (Rokotuspisteellä) rokotetut joutuivat kysymään ja selvittämään itse, mitä rokotetta heihin pistetään, mies sanoo.

Miehen mukaan yksi koulutettava hoitaja sai toimia itsenäisesti, vaikka ei näyttänyt tietävän, kumpaa rokotetta hänellä laarissaan oli.

Miehen mukaan paikalla oli myös paljon alaikäisiä ensimmäisen rokotteen saajia. Heitä ei miehen mukaan opastettu, mikä teki tilanteesta haastavan.

– Alaikäisillähän yleensäkin tällaisten virallisten asioiden hoitaminen on vieraampaa, mies muistuttaa.

Ennaltaehkäisevän terveydenhuollon palvelupäällikkö Piia Niemi-Mustonen Vantaan kaupungilta sanoo, että Hiekkaharjussa oli maanantaina akuutti pula rokotteita antavista hoitajista, mikä heijastui rokotusten sujuvuuteen.

– Meille on osunut paljon akuutteja poissaoloja, ja se on tässä juurisyynä. Olemme pahoillamme, että näin on käynyt, Niemi-Mustonen sanoo.

Niemi-Mustosen mukaan Vantaa kouluttaa koko ajan uusia hoitajia rokotuspisteille.

– Koulutuksessa annetaan ensin perehdys, mutta koulutusta jatketaan myös työn ohessa, sillä aivan kaikkia käytännön seikkoja ei välttämättä voida opettaa ennalta perehdytyksessä.

Niemi-Mustosen mukaan alaikäisille rokotettaville on etukäteen lähetetty tietoa rokotteesta. Heitä opastetaan myös rokotuspaikalla, ensin infossa ja sitten vielä itse rokotuksen aikana.

– Alaikäisten rokotuksissa lähtökohtana on heidän oma ja huoltajien suostumus. Tarvittaessa alaikäinen voi myös itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee siitä päättämään.

Kansallisena periaatteena Niemi-Mustosen mukaan on, että rokotettavat saavat samaa rokotetta sekä ensimmäisellä rokotuskerralla että tehosterokotuksessa. Vantaalla on pääsääntöisesti käytetty Pfizerin rokotetta, mutta kaupunki on saanut nyt myös erän Modernan rokotetta. Molempia voi siis olla tarjolla.

– Ensisijaisesti rokotettava saa aina samaa mRNA-rokotetta molemmilla rokotuskerroilla. Jos rokotuspaikalla tai kunnassa ei ole sillä hetkellä saatavilla samaa rokotetta, voidaan antaa toista rokotetta. Tämä on kuitenkin toissijainen vaihtoehto.

Oikaisu 10.8. klo 14.10: Mies sai samaa rokotetta 1. ja 2. rokotekerralla. Jutussa luki alunperin, että hän olisi saanut kahta eri rokotetta.

Lue myös:

Vantaa haluaa rokottaa 12–15-vuotiaat ensi viikon perjantaihin mennessä – opettajien ja muun henkilökunnan rokotuksia nopeutetaan