Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Kaupunki tyrmäsi maksutonta aamupalaa koululaisille vaatineen aloitteen

Valtuustoaloite esitti, että kaupunki tarjoaisi maksuttoman aamupalan vantaalaisissa peruskouluissa. Aloitteen teki vasemmistoliiton valtuustoryhmä ja sen allekirjoitti kahdeksan muuta valtuutettua.

Ideana oli, että aluksi maksutonta aamupalaa kokeiltaisiin myönteisen erityiskohtelun (mek) ohjelman alueilla. Mek-alueilla korostuvat työttömyys, taloudelliset vaikeudet ja muuta kuin suomea ja ruotsia äidinkielenään puhuvien oppilaiden osuus. Myöhemmin aamupalatarjoilu voitaisiin laajentaa myös muihin vantaalaisiin peruskouluihin.

Aloitteessa muistutettiin tutkimusten osoittaneen yhteyden terveellisen aamupalan ja koulumenestyksen välillä. Aloitteen jättäneet ovat huolissaan siitä, ettei kaikissa kodeissa ole yhtäläisiä edellytyksiä huolehtia koululaisen ravitsevasta aamiaisesta.

Ilmaisen aamupalan tarjoamista on aloitteen mukaan kokeiltu muun muassa Lahdessa neljässä sosioekonomisin perustein valitussa koulussa ja kokemukset ovat olleet rohkaisevia.

Vantaan kasvatuksen ja oppimisen toimiala vastasi, että myönteisen erityiskohtelun ohjelmaan kuuluvien alueiden koulujen tai koko Vantaan kaikkien peruskoulujen oppilaille tarjottavan aamupalan kustannukset olisivat niin suuret, ettei toimintaa ole tarkoituksenmukaista käynnistää.

Aamupalan tarjoaminen jokaiselle perusopetuksen oppilaalle tulisi maksamaan kaupungille lähes 5,8 miljoonaa euroa vuodessa. Jos maksuton aamupala tarjottaisiin vain myönteisen erityiskohtelun ohjelman kouluissa, sen kustannukset olisivat noin 1,3 miljoonaa euroa vuodessa.

Vastauksessa todettiin myös, ettei tämän vuoden lopussa päättyvän myönteisen erityiskohtelun ohjelman jatkosta ole tehty mitään päätöksiä ja kuluvan vuoden määrärahojen käyttökohteet on jo päätetty.